Tiesitkö tästä yhden liikennemuodon kulmakarvoja kohottavasta erivapaudesta? – "Tuntuu hölmöltä ja liikennettä vaarantavalta"

Kuljettaja ei näe ilman heijastinta liikkuvaa jalankulkijaa 6:50
Katso videolta, miten huonosti kuljettaja näkee ilman heijastinta liikkuvan jalankulkijan pimeällä.

Jalankulkijalla on tietyssä tilanteessa enemmän päätäntävaltaa kuin esimerkiksi polkupyöräilijällä.

Liikenneturva kertoi aiemmin tällä viikolla saavansa säännöllisesti kysymyksiä liittyen jalankulkuun. Yksi erityisen usein eteen tuleva kysymys liittyy jalankulkijan paikkaan ja siihen, miksi kävelijät voivat käyttää yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkäkäytävällä kumpaa tahansa reunaa.

Liikenneturvan sivuilla lokakuussa julkaistun kysymyksen jättänyt kansalainen ihmettelee, miksi Liikenneturva suosittelee jalankulkijoille sekä oikeaa että vasenta puolta tällaisilla teillä, eikä pidä sitä liikenneturvallisuuden kannalta hyvänä asiana.

– Tämä kyllä aiheuttaa vähänkään vilkkaammassa liikennetilanteessa vaaraa, kun pyörät liikkuvat nykyään nopeastikin. Tuntuu hölmöltä ja liikennettä vaarantavalta tällainen suositus tai sääntö, kysyjä hämmästelee.

– Olen aikanani oppinut, että jalkakäytävillä ja kevyenliikenteenväylillä on oikeanpuoleinen liikenne kaikille kulkijoille, hän toteaa.

Vapaus valita turvallisin vaihtoehto

Liikenneturvan lokakuisen vastauksen mukaan tällaisella väylällä jalankulkijat kulkevat reunassa ja pyöräilijät ajavat oikeassa reunassa. Tieliikennelain mukaan jalankulkijan paikka on pyörätien reunassa, mutta hän tällaisella yhdistetyllä väylällä hän saa valita, kummassa reunassa hän haluaa kulkea.

– Laki antaa jalankulkijalle mahdollisuuden valita itsensä kannalta turvallisin vaihtoehto. Esimerkiksi lasten tai koirien kanssa kuljettaessa voi olla parempi valita reuna, joka on kauempana ajoradasta, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski puolestaan totesi tämänviikkoisessa tiedotteessa.

Aiheesta uutisoi aiemmin Kauppalehti.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat