Mainos

Tiesitkö? Tästä syystä nenäsi vuotaa aina silloin, kun ulkona on kylmä

Kylmän ilman vuoksi vuotavassa nenässä ei ole kyse flunssasta tai allergiasta, vaan elimistön luonnollisesta reaktiosta. 

Suurin osa meistä tarvitsee nenäliina aina kylmällä ilmalla ulkoillessaan. Vaikka ilmiö on tuttu monelle, harva on tullut ajatelleeksi, mistä tämä oikein johtuu. David King australialaisesta Queenslandin yliopistosta selittää, että nenän vuotaminen on elimistön automaattinen reaktio, jonka tarkoituksena on lämmittää hengitettävä ilma keuhkoja varten. 

– Nenäsi tehtävä on tehdä hengittämästäsi ilmasta lämpimää ja kosteaa, jotta se ei keuhkoihin päästyään ärsyttäisi soluja, mies kertoo.

Nenän sisäpinnalla olevat limakalvot ovat niitä, jotka lämmittävät ja kosteuttavat niiden ohitse kulkevaa ilmaa. Kun hengitämme kylmää ilmaa, nenän hermot stimuloituvat ja viestittävät aivoille, että ilma on lämmitettävä ja kosteutettava, ennen kuin se saavuttaa keuhkot. Tämän seurauksena nenän limakalvot alkavat erittää limaa ja vettä.

Mitä kylmempi ilma on, sitä enemmän vettä ja limaa on muodostettava, ja saatat joutua kaivamaan nenäliinan esiin kerran jos toisenkin. 

Jos vietät pitkiä aikoja kylmässä ilmassa, kannattaa nestetasapainosta huolehtia. Kingin mukaan voit menettää kylmän ilman laukaiseman nenän vuotamisen seurauksena jopa 300–400 millilitraa nestettä päivässä.

***

13:00

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.