Onko tattari sinulle ruoanlaitossa tai leivonnassa jo tuttu raaka-aine? Gluteenittomasta tatarkasvista valmistetaan suurimoita, hiutaleita ja jauhoja, joista voi valmistaa mitä erilaisimpia herkkuja.
Monelle suomalaiselle tattari ja siitä valmistetut suurimot ja jauhot voivat olla vielä tuntematon käsite. Tattari on luonnostaan gluteiiniton tatarkasvi, joka kuuluu olennaisesti esimerkiksi venäläisiin ruokiin. Haudutetut tattarisuurimot ovatkin Venäjällä usein pääruokien lisäkkeenä esimerkiksi riisin sijasta.
Tattarin siemenistä valmistettuja jauhoja voi käyttää leivontaresepteissä silloin, kun ne eivät vaadi sitkoa. Hiivaleivät, sämpylät ja pullat eivät onnistu pelkkiä tattarijauhoja käyttäen.
– Munavaahtotaikinoihin tattarijauhot kuitenkin sopivat. Esimerkiksi kääretorttuihin ja kakkupohjaan niitä voi kokeilla. Myös murotaikinapohja onnistuu, sanoo kotitalousopettaja Arja Elina Laine, mutta muistuttaa, että tattarin maku on aika voimakas.
Runsasproteiinista tattaria saa myös hiutaleina, joita voi käyttää kaurahiutaleiden tapaan. Esimerkiksi kaurakeksien sijaan voi kokeilla tattarikeksejä.
– Tattarihiutaleet sopivat erinomaisesti myös erilaisiin smoothieisiin ja jos haluaa vaihtelua aamun kaurapuuroon, niin voi hyvin kokeilla terveellistä tattaripuuroa, vinkkaa Laine.
Tattari sisältää muun muassa B1- ja B2-vitamiineja. Sekä sen B-vitamiinipitoisuus että kalsium- ja magnesiumpitoisuudet ovat suurempia kuin vehnässä ja rukiissa. Tattari sisältää myös flavonoideja, joiden on todettu auttavan ehkäisemään muun muassa sepelvaltimotautia ja diabetesta.
Tattari sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja ja sen hiilihydraattipitoisuus vastaa kotimaisia viljoja. Tattari pitääkin veren sokeripitoisuuden tasaisena. Tattarihiutaleissa, -suurimoissa ja -jauhoissa on lisäksi kuituja, jotka edistävät ruoansulatuksen toimintaa.



