Tiesitkö? Tästä proteiiniherkusta valmistuvat niin puurot kuin smoothietkin

Onko tattari sinulle ruoanlaitossa tai leivonnassa jo tuttu raaka-aine? Gluteenittomasta tatarkasvista valmistetaan suurimoita, hiutaleita ja jauhoja, joista voi valmistaa mitä erilaisimpia herkkuja.

Monelle suomalaiselle tattari ja siitä valmistetut suurimot ja jauhot voivat olla vielä tuntematon käsite. Tattari on luonnostaan gluteiiniton tatarkasvi, joka kuuluu olennaisesti esimerkiksi venäläisiin ruokiin. Haudutetut tattarisuurimot ovatkin Venäjällä usein pääruokien lisäkkeenä esimerkiksi riisin sijasta.

Tattarin siemenistä valmistettuja jauhoja voi käyttää leivontaresepteissä silloin, kun ne eivät vaadi sitkoa. Hiivaleivät, sämpylät ja pullat eivät onnistu pelkkiä tattarijauhoja käyttäen.

– Munavaahtotaikinoihin tattarijauhot kuitenkin sopivat. Esimerkiksi kääretorttuihin ja kakkupohjaan niitä voi kokeilla. Myös murotaikinapohja onnistuu, sanoo kotitalousopettaja Arja Elina Laine, mutta muistuttaa, että tattarin maku on aika voimakas.

Runsasproteiinista tattaria saa myös hiutaleina, joita voi käyttää kaurahiutaleiden tapaan. Esimerkiksi kaurakeksien sijaan voi kokeilla tattarikeksejä.

– Tattarihiutaleet sopivat erinomaisesti myös erilaisiin smoothieisiin ja jos haluaa vaihtelua aamun kaurapuuroon, niin voi hyvin kokeilla terveellistä tattaripuuroa, vinkkaa Laine.

Tattari sisältää muun muassa B1- ja B2-vitamiineja. Sekä sen B-vitamiinipitoisuus että kalsium- ja magnesiumpitoisuudet ovat suurempia kuin vehnässä ja rukiissa. Tattari sisältää myös flavonoideja, joiden on todettu auttavan ehkäisemään muun muassa sepelvaltimotautia ja diabetesta.

Tattari sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja ja sen hiilihydraattipitoisuus vastaa kotimaisia viljoja. Tattari pitääkin veren sokeripitoisuuden tasaisena. Tattarihiutaleissa, -suurimoissa ja -jauhoissa on lisäksi kuituja, jotka edistävät ruoansulatuksen toimintaa.

Mokkapalat tattarijauhoilla

Uunipellillinen, n. 20 sydäntä

3 munaa

2½ dl sokeria

4 dl Myllyn Paras Tattarijauhoja

½ dl kaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

1 dl kermaa

1½ dl voisulaa

Kuorrutus:

6 dl tomusokeria

3 rkl tummaa vahvaa kaakaojauhetta

n. 1 dl kuumaa vahvaa kahvia

½ dl kuumaa voisulaa

Pinnalle:

koristerakeita

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita tattarijauhoihin kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita jauhoseos vuorotellen kerman ja jäähtyneen voisulan kanssa muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina reunalliselle uunipellille voidellun leivinpaperin päälle, levitä tasaiseksi. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Sekoita kuorrutteen aineet tasaiseksi. Katso, että kuorrute on paksua, mutta juoksevaa. Levitä se lämpimälle torttupohjalle. Anna jäähtyä. Ota jäähtyneestä torttulevystä sydänmuotilla paloja tai leikkaa 7 x 7 senttimetrin kokoisiksi neliöiksi terävällä veitsellä. Jos kuorrute tarttuu veitseen, kostuta veitsi välillä kuumassa vedessä. Koristele leivokset heti koristerakeilla.

Mantelinen Tattarismoothie

kahdelle, noin 3 dl:n annoksia

3 dl mustikoita

1 banaani tai omena

1 dl Myllyn Paras Tattarihiutaleita

½ dl mantelilastuja

2½ dl mantelimaitoa

1 dl tofujäätelö

½ tl jauhettua inkivääriä

(hunajaa)

Laita mustikat ja pilkottu kuorittu hedelmä mikserin kannuun tai syvään mittakannuun. Lisää hiutaleet, mantelilastut ja -maito sekä jäätelö, mausteeksi hiven inkivääriä. Soseuta tasaiseksi tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Maista, lisää juoksevaa hunajaa tarvittaessa. Kaada smoothie korkeisiin laseihin tai mukeihin. Ripottele pinnalle tattarihiutaleita. Nauti aamu-, väli- tai iltapalaksi.

Tattarimikropuuro

yhdelle

1 dl Myllyn Paras Tattarihiutaleita

2½ dl vettä (tai mehua)

(¼ tl suolaa)

Mittaa hiutaleet ja neste isolle puurolautaselle. Kypsennä mikrouunin täydellä teholla (n. 800 W) noin 2,5 minuuttia välillä sekoittaen. Jos puuro alkaa kiehua yli, vähennä tehoa. Mausta ja sekoita valmis puuro tasaiseksi. Nauti puuro maidon, voisilmän tai marjojen kanssa.


(MTV LIFESTYLE)

Reseptit: Arja Elina Laine

Osittainen lähde: Myllyn Paras

Lue myös:

    Uusimmat