Tiesitkö: Tämän takia sinun kannattaisi nukkua ylimääräinen tunti

Moni iloitsee syksyllä kellojen siirrosta aiheutuneesta ekstratunnista, kun taas keväällä manataan menetettyä tuntia. Tunnin ekstraunella on useita myönteisiä vaikutuksia, joten olisiko aika vääntää unirytmi kohdilleen?

Tunnin muutoksella unirytmissä on suuria vaikutuksia, jotka näkyvät erityisesti keväällä, kun kelloja siirretään eteenpäin. Auto-onnettomuuksien ja sydänkohtausten määrä lisääntyy ja ihmisten työtehokkuus heikentyy. Lue, mitä hyötyjä nukutusta ekstratunnista saakaan.

Hyvät geenit aktivoituvat

BBC:n toimittajat järjestivät tutkimuksen, jossa joukko ihmisiä jaettiin kahteen ryhmään. Viikon ajan ensimmäinen ryhmä nukkui seitsemän ja puoli tuntia yössä, kun taas toinen ryhmä nukkui kuusi ja puoli tuntia. Viikon jälkeen ryhmät vaihtoivat ja tutkijat testasivat heitä erilaisin verikokein. Kävi ilmi, että yli 500 geeniä joko aktivoituivat tai nukkuivat riippuen unen määrästä. Ekstratunti unta auttoi kehoa taistelemaan diabetesta, syöpää, tulehdusta ja stressiä vastaan.

Kilpailukykysi paranee

Harjoittelitpa maratonia tai jääkiekko-ottelua varten voit kaivata lisäharjoittelun sijaan lisäunta. Tutkimus osoittaa, että jo yksi lisätunti unta parantaa urheilusuoritusta – säännöllisestä lisätunnista puhumattakaan.

Sydämesi kiittää

Sydänkohtausten määrä lisääntyy, kun kelloja siirretään keväällä. Vastaavasti määrä vähenee, kun kesäaika loppuu. Tämä on järkeenkäypää, sillä aikuisilla, jotka nukkuvat seitsemän tuntia yössä on 33 prosenttia pienempi mahdollisuus laskimoihin kerääntyviin kalsiumkertymiin kuin aikuisilla, jotka nukkuvat kuusi tuntia yössä. Tunnin lisäuni myös laskee verenpainetta.

Muistat paremmin

Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että on hyvä herätä ennen herätyskelloa, sillä tämä tarkoittaa, että olet saanut tarpeeksi unta. Unentarve on yksilöllinen, joten sitä voi olla vaikea arvioida, mutta liian lyhyet unet voivat haitata REM-unta. Vaivut REM-uneen noin 90 minuutin kuluttua nukahdettuasi ja tämän jälkeen noin joka 90. minuutti. Yksittäisen REM-unipätkän kesto pitenee yön kuluessa, joten liian aikainen kellonsoitto voi leikata sen tylysti. Tämä ei ole hyväksi sen takia, että REM-uni liitetään oppimiseen ja muistiin.

(MTV)

Lue myös:

    Uusimmat