Tiesitkö? Penis voi kutistua jopa muutamia senttejä – nämä asiat vaikuttavat

Niin tupakointi, ikääntyminen, lääkkeet, eturauhasleikkaus kuin Peyronien tauti voivat saada peniksen lyhenemään.

Onko koolla väliä, kuuluu ikiaikainen kysymys. Sosiaalisessa mediassa on jo aiemmin listattu pienen peniksen etuja, mutta silti harva mies varmasti toivoisi oman mittansa olevan pienempi. Useat miehet lisäksi yliarvioivat peniksensä koon.

Peniksen kutistuminen on kuitenkin mahdollista. Pahimmillaan Mirrorin mukaan koko voi pienentyä jopa 2,5 senttimetriä.

Peniksen koolle tai muodolle ei ole olemassa yhtä normaalia, sillä kaikilla miehillä on hiukan erilaiset. Laajan tutkimuksen mukaan peniksen keskivertomitta erektiossa on 13,12 cm ja ympärysmitta 11,66 cm, mutta muutamat asiat voivat vaikuttaa näihin mittoihin.

Tupakointi

Tupakoinnin tiedetään aiheuttavan syöpää, sydänsairauksia ja lisäävän halvauksen riskiä monien muiden vaarallisten sairauksien lisäksi. Miesten tosin kannattaa tumpata tupakka myös siitä syystä, että penis voi pienentyä tupakoinnin seurauksena.

Tupakan myrkyt voivat vaurioittaa peniksen verisuonia. Lisäksi tupakointi tuhoaa lihassoluja, joka voi vaikeuttaa erektion saamista kovasta kiihottumisesta huolimatta.

Bostonin yliopiston vuonna 1998 tekemä tutkimus pääsi samaan tulokseen tutkiessaan 200 miehen peniksiä. Kävi ilmi, että tupakoivien mitta oli lyhyempi verrattuna tupakoimattomiin. Tutkimuksen mukaan tupakoiminen voi estää verenkiertoa penikseen, joka voi saada sen kutistumaan.

Lääkitys

Monissa lääkkeissä on epätoivottuja sivuvaikutuksia, ja yksi sivuvaikutus voi olla peniksen pieneneminen. Tällaisia lääkkeitä voivat olla esimerkiksi jotkin huomiohäiriöihin tai masennukseen määrätyt lääkkeet sekä psykoosilääkkeet. Myös eturauhasvaivoihin määrätyt lääkkeet voivat saada peniksen kutistumaan.

Vuonna 2012 tutkittiin erään eturauhasen suurentumiseen käytettävän lääkkeen vaikutuksia. Kävi ilmi, että lääkettä käyttäneet miehet kärsivät peniksen kutistumisesta ja tuntoaistin heikkenemisestä alapäässä.

Ikä

Ikääntyessä on todennäköistä, että penis menettää hiukan pituuttaan. Eikä penis ole ainoa, sillä myös kivekset saattavat muuttua pienemmiksi. Asialle ei oikeastaan ole paljoa tehtävissä.

Yksi syy kutistumiselle voi olla rasvan kertyminen valtimoihin, joka voi heikentää verenvirtausta alapäässä. Tämä voi saada erektiokudoksen lihasolut rappeutumaan. Iän myötä saattaa esiintyä myös erektiohäiriöitä.

Toinen syy kutistumiselle voi olla arpikudoksen muodostuminen vuosien saatossa seksin tai urheilun pienten vammojen seurauksena. Arpikudos voi vaikuttaa myös erektiokudokseen, ja näin aiheuttaa kutistumista.

Eturauhasleikkaus

Miehet, jotka ovat käyneet leikkauksessa poistamassa eturauhasen syöpävaaran takia voivat kärsiä peniksen kutistumisesta. Itse asiassa 70 prosentilla miehistä penis pienenee. Asiantuntijat eivät tiedä kutistumiselle tarkkaa syytä, mutta yhden teorian mukaan leikkauksen jälkeen miehen lihakset saattavat supistua vetäen penistä kehoon päin.

Toisen teorian mukaan syy voisi olla verenvirtauksen heikentymisessä. Leikkauksen seurauksena koosta voi kadota sentistä pariin senttiä pituutta.

Peyronien tauti

Jotkut miehet voivat saada Peyronien taudin, jossa erektiossa oleva penis onkin käyrä. Pieni käyryys on aivan normaalia, mutta jos käyryyteen liittyy esimerkiksi kipua, voi olla syytä hakeutua lääkäriin.

Sen lisäksi, että vaiva aiheuttaa erektio-ongelmia ja vaikeuksia harrastaa seksiä, voi penis kutistua. Tauti voi aiheuttaa arpikudoksen muodostumista, joka voi estää verenkierron ja saada elimen kutistumaan. Peyronien tauti kannattaa hoitaa, sillä se voi pahimmillaan aiheuttaa myös syöpäriskin.

Lähteet: Sun, Mirror

***

9:29

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja