Tiesitkö? Nämäkin merkit voivat enteillä sydänkohtausta

Sydänkohtausta saattaa edeltää pahoinvointi, väsymys, kipu leuassa tai vaikka epätavallinen hikoilu.

Nopea, takova tai epäsäännöllinen sydämensyke

Äkilliset ja selittämättömät episodit, joissa sydän sykkii nopeasti ja epäsäännöllisesti ”jumputtaen”, voivat edeltää viikkojen tai kuukausien päästä tulevaa sydänkohtausta. Sydän saattaa tuntua hakkaavan kuin olisi juuri juossut ylämäkeen, vaikka ei oikeasti ole kokenut minkäänlaista rasitusta.

Pahoinvointi, vatsakipu, ruoansulatusvaivat

Pahoinvointi ja vatsakipu ovat sydänkohtauksen huomiotta jätetyimpiä merkkejä. Eikä ihme, sillä useimmiten ne johtuvat aivan muusta kuin sydänvaivoista. Silti jotkut sydänkohtauksen saaneet ovat kokeneet niitäkin ennen infarktia. Taustalla on veren virtauksen heikentyminen valtimoiden seiniin kertyneiden rasvakerrostumien takia – yleensä tästä on seurauksena rintakipu, mutta joissakin tapauksessa keho lähettää kipusignaalit vatsaan. Tällöin sydänoireet voivat sekoittua ruoansulatusongelmiin. Kun tuntee oman vatsansa toiminnan, on helpompi huomata poikkeamat.

Äärimmäinen väsymys

Päiviä, viikkoja tai jopa kuukausia kestävä uupumuksen tunne voi kertoa ongelmista sydämessä kauan ennen infarktia. Uupumus muistuttaa tavallisen väsymyksen sijaan sellaista heikkoutta, joka tyypillisesti liitettäisiin flunssan sairastamiseen. Yhdysvaltain terveysviraston tekemässä selvityksessä yli 70 prosenttia naisista kertoi kärsineensä äärimmäisestä väsymyksestä viikkoja tai kuukausia ennen sydänkohtausta. Väsymys saattoi iskeä yllättäen ilman rasituksen tai unenpuutteen kaltaista syytä ja voimistua pahasti iltapäivään mennessä. Myös jalat saattoivat tuntua painavilta.

Paniikkikohtaukset ja unettomuus

Kun veren happitaso putoaa sydänsairauden aiheuttamien muutosten takia, se voi laukaista ihmisessä ahdistuneisuutta, unettomuutta ja levottomuutta. Sydänkohtauksen saaneet ihmiset ovat kertoneet tunteneensa näitä oireita jo kuukausia ennen infarktia. Käytännössä heillä on ollut esimerkiksi nukahtamisvaikeuksia ja heräilyä keskellä yötä. Kyseessä lienee kehon tapa kertoa, että kaikki ei ole hyvin.

Kipu niskassa, olkapäässä, leuassa tai käsivarressa

Sydänkohtausta enteilevä kipu voi tuntua rinnan sijaan olkapäässä, niskassa, leuassa tai käsivarressa. Vahingoittunut sydänkudos lähettää kehossa kipusignaaleja, jotka saattavat säteillä olkapäästä käsivarteen tai niskasta leukaan tai jopa korvaan. Kipu voi tuntua terävältä tai vaimealta, ja koska se tulee ja menee, se on helposti ylenkatsottavissa ja vaikeasti paikannettavissa. Yhtenä päivänä voi sattua niskaan, toisena ei mihinkään ja kolmantena leukaan. Kipuun saattaa yhdistyä myös kireyttä tai kihelmöintiä.

Hengästyminen, huimaus, tunne kyvyttömyydestä vetää syvään henkeä

Kyvyttömyys vetää syvään henkeä voi johtua siitä, että veressä on liian vähän happea. Tämän taustalla voi puolestaan olla heikko sydän. Hengenahdistus, joka tunnetaan virallisesti dyspneana, on usein ensimmäinen merkki vakavasta sydänsairaudesta. Circulation-julkaisussa ilmestyneessä selvityksessä 40 prosenttia naispuolisista sydänpotilaista oli kokenut hengenahdistusta jo puolikin vuotta ennen sydänkohtausta.

Epätavallinen, liiallinen hikoilu

Epätavallinen hikisyys silloin, kun ei ole tehnyt mitään erityisen rasittavaa, on tunnistettu sydänkohtausta mahdollisesti enteileväksi merkiksi. Hikoilu voi kohdistua rintaan, selkään, päänahkaan, kämmeniin tai vaikka jalkapohjiin. Jos nihkeä iho ja hikisyys eivät liity kuumeeseen ja kestävät yli viikon tai menevät ja tulevat pitkän aikaa, taustalla voi olla sydänsairaus.

Lähteet: Health.yahoo.net, Healthcentral.com, Agingcare.com

Kuva: Colourbox.com

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat koskettaneet myös Arja Korisevan lähipiiriä. Koriseva puhui sydänsairauksista Kävele sydämen puolesta -kampanjan lähettiläänä Huomenta Suomessa helmikuussa 2013. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat