Tiesitkö nämä yllättävät faktat Oscareista?

Kuinka paljon Oscar-palkinto painaa? Kuka on ollut kaikkien aikojen nuorin Oscarilla palkittu näyttelijä? Lue mielenkiintoiset faktat Oscar-gaalan historiasta!

Vuodesta 1929 saakka järjestetyn arvostetun Oscar-gaalan historia on värikäs. Tiesitkö näitä faktoja gaalasta?

Tänä vuonna roolillaan Iron Lady -elokuvassa Oscar-ehdokkuuden napannut näyttelijä Meryl Streep on tehnyt kaikkien aikojen ennätyksen Oscar-ehdokkuuksissa. Näyttelijätär on ollut ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi peräti 17 kertaa. Streep on napannut palkinnon vuosien varrella kahdesti.

– Istun aina yleisössä puhe valmiina. Minullahan on 14 puhetta, joita en koskaan ole pitänyt. Kaikki niistä ovat hyviä. Jonain päivänä taidan vielä koota niistä kirjan, Streep on kertonut.

Jos The Artist -elokuva voittaa parhaan elokuvan Oscar-pystin tänä vuonna, on se ensimmäinen pystin voittanut mustavalkoelokuva sitten Schindlerin listan, joka palkittiin gaalassa vuonna 1993. The Artist olisi pystin saadessaan myös ensimmäinen parhaan elokuvan saanut mykkäelokuva sitten vuoden 1927, jolloin parhaan elokuvan pystin nappasi Wings.

Näyttelijä Anjelica Huston saavutti ainutlaatuisen tilanteen, kun hänet palkittiin Oscarilla vuonna 1986. Nainen on ensimmäinen näyttelijä, jonka isä sekä isoisä on palkittu Oscarilla. Hustonin isoisä palkittiin parhaan sivuosanäyttelijän Oscarilla roolistaan elokuvassa Treasure of the Sierra Madre. Hustonin isä palkittiin saavutuksistaan samaisessa elokuvassa Treasure of the Sierra Madre kahdella Oscarilla.

Roolisuorituksestaan viime vuonna The Fighter -elokuvassa Oscarilla palkittu näyttelijä Melissa Leo on ensimmäinen palkittu elokuvamaailman tähti, joka on kiroillut kiitospuheessaan. Parhaan sivuosanäyttelijän pystin napannut Leo pahoitteli heti puheensa jälkeen sanomisiaan.

Vuodesta 2010 saakka Oscarilla palkituilla näyttelijöillä on ollut tasan 45 sekuntia aikaa pitää kiitospuheensa. Jos palkitun puhe yllittää määräajan, jatkavat lähetyksen ohjaajat ohjelmassa eteenpäin.

Roolisuorituksestaan Gone with the Wind -elokuvassa vuonna 1940 palkittu Hattie McDaniel oli ensimmäinen afroamerikkalainen Oscar-palkittu näyttelijä.

Oscar-gaalaa on lykätty gaalan historiassa yhteensä kolme kertaa. Ensimmäistä kertaa gaalaa lykättiin vuonna 1938 Los Angelesin tulvien takia, vuonna 1968 gaalaa lykättiin Martin Luther Kingin hautajaisten vuoksi ja vuonna 1981 Ronald Reaganin loukkaantuminen sai järjestäjät siirtämään gaalaa.

Vuoden 2002 Oscar-gaala oli kaikkein aikojen pisin. Gaala kesti peräti neljä tuntia ja 28 minuuttia.

Oscar-palkinto painaa peräti 3 kiloa ja 856 grammaa. Patsas on tehty tinaseoksesta ja se on päällystetty 24 karaatin kullalla. Patsaat on valmistettu Chicagossa vuodesta 1983.

Vuonna 1973 Marlon Brando boikotoi Oscar-gaalaa ennennäkemättömällä tavalla, kun hän jätti noutamatta voittamansa Oscar-palkinnon. Brando palkittiin tuolloin parhaan miespääosan Oscarilla kunnianosoituksena miehen roolille elokuvassa The Godfather.

Shirley Temple on kaikkien aikojen nuorin näyttelijä, joka on palkittu Oscarilla. Näyttelijätär oli vasta kuusivuotias, kun hänet palkittiin Oscarilla vuonna 1935. Toisiksi nuorin Oscar-palkinnolla palkittu näyttelijä on Hayley Mills, joka palkittiin roolistaan elokuvassa Pollyanna vuonna 1961. Mills oli tuolloin 12-vuotias.


Lue myös:


MTV3/Helmi

Lähde: People

Kuvat: Getty Images

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja