Suomalainen meikkitaiteilija: Oscar-look on kovan työn takana

Mitä jos sinä joutuisit punaiselle matolle tv-kameroiden eteen miljoonien silmäparien pällisteltäväksi? Oscar-gaalassa suuri yleisö näkee filmitähden lookista vain lopputuloksen. Sen saavuttamiseen tarvitaan aikaa, vaivaa, rahaa ja kokonainen kauneusammattilaisten armeija, kertoo Hollywoodissa vaikuttava suomalainen meikkitaiteilija Riku Campo.

Suomalainen meikkitaiteilija Riku Campo on loihtinut meikkejä useisiin Hollywoodin palkintotilaisuuksiin, kuten Golden Globes ja SAG-awards -gaaloihin. Tähteä aletaan valmistella juhlakuntoon viikkoja ennen Oscareita.

– Tähti käy hammaslääkärillä hampaiden puhdistuksessa. Usein hänellä on laminoidut, täydellisen näköiset hampaat. Viikko, kaksi ennen tilaisuutta kasvoihin tehdään mikrohionta, syväpuhdistus ja laitetaan kosteusnaamio. Moni tähti käy pari päivää aikaisemmin suihkurusketuksessa. Näin sävy ehtii tasoittua.

– Punaisella matolla otetaan niin tiiviitä lähikuvia, että kasvojen pitää olla todella hyvässä kunnossa. Miehetkin, kuten Leonardo DiCaprio ja Mark Wahlberg käyvät kasvohoidoissa ja heille laitetaan ohut meikkikerros. Ilman meikkiä voimakkaiden valojen alla iho alkaa kiiltää ja kaikki punaiset läikät näkyvät kymmenkertaisina, Riku tietää.

Muotitalot kilpailevat tähdistä

Muotisuunnittelijat kilpailevat siitä, kenen luomus päätyy tähden ylle.

– Muotitalot, kuten Giorgio Armani, Versace, Donna Karan, Prada, Dolce & Gabbana ja Yves-Saint-Laurent lähettävät tähdelle pukuja sovitettavaksi. Kaikki designerit haluavat saada luomuksensa esille Oscareissa. Se on maailman suurin red carpet -tapahtuma, joka televisioidaan miljardiyleisölle. Tähti saa yleensä pitää kymmenien tuhansien arvoisen puvun itsellään.

Edeltävä päivä vietetään hotellissa

Gaalaa edeltävänä päivänä näyttelijä menee hotelliin asumaan ja viipyy siellä Oscar-yön yli, vaikka asuisi Los Angelesissa. Hotellissa kun valmistelut on helpompi tehdä kuin kotona. Meikkitaiteilijalle on ennakkoon lähetetty kuva iltapuvusta.

– Punaisella matolla on oltava klo 15. Menen tähden hotellihuoneeseen klo 10.30. Sviitissä on täysi tohina päällä. Siellä on näyttelijän tiedottaja, agentti, manageri ja joskus myös perheenjäseniä. On myös kampaaja, manikyristi ja muoti-stylisti, joka on tuonut sinne tähden valitseman ja hänelle räätälöidyn iltapuvun.

– Siihen valitaan sopivat korvakorut tunnetulta korufirmalta, kuten Cartier, Tiffany tai Harry Winston. Tähti ei yleensä käytä omia koruja, vaan arvokorut ovat lainassa jalokiviyhtiöltä. Siksi niiden mukana seuraa kaksi vartijaa.

– Konaisuuden täydentävät kengät ja käsilaukku. Se voi olla esimerkiksi Swarovskin, Pradan tai Guccin.

– Ensin tehdään pedikyyri ja manikyyri. Samaan aikaan laitetaan hiuksia. Kun hiukset on föönattu ja rullattu, teen meikkipohjan ja sen jälkeen koko meikin. Kun se on valmis, hiukset avataan. Sen jälkeen puetaan iltapuku päälle ja viimeiseksi laitetaan vartalomeikki niihin alueisiin, joissa iho on näkyvillä.

Luottomeikkaaja takaa tyylin

Tähdellä on tavallisesti luottomeikkaaja, jonka ammattitaitoon ja tyylitajuun tämä luottaa.

– Meikin pitää olla trendikäs, ajanmukainen ja pukuun sopiva. Look luodaan yhdessä muoti-stylistin, kampaajan ja manikyristin kanssa. Näin asukokonaisuudesta tulee täydellinen.

– On myös muistettava vartalomeikki, eli meikkiä laitetaan myös decollete-alueelle, usein myös säärille ja käsivarsille. Tarkoitukseen käytetään kosteusvoiteita, joissa on kimalletta. Se tuo ihon paremmin esille. Jos puvussa on säären paljastava halkio sivussa, käytetään paksuja, sävytettyjä kosteusvoiteita, Riku kertoo.

Meikkaamiseen kuluu pari tuntia. Meikkitaiteilijat veloittavat työstä tuhansia dollareita, mutta limusiinin lipuessa punaisen maton eteen salamavalojen säihkeessä, vaiva palkitaan.

– Monet tähdet haluavat saapua punaiselle matolle viimeisenä, koska se tekee heistä tärkeitä. Angelina Jolie puolestaan saapuu aina viime tingassa, koska ei halua antaa haastatteluja. Toiset taas tykkäävät haaastatteluista. Se on heille ja elokuvalle hyvää pr:ää.

Kevään meikkitrendit

– Kevään trendejä ovat kirkkaat, oranssinpunaiset Marilyn Monroe -huulet. Siihen tulee musta, nestemäinen eyeliner-silmämeikki. Toinen trendi on luonnollinen, kuulas meikki. Se voisi sopia hyvin esimerkiksi Gwyneth Paltrow’lle. Sitten on 60-lukua henkivä meikki, jossa on musta eyeliner, korostetut ripset ja vähän alastomammat huulet. Sellainen meikki voisi sopia vaikka Julia Robertsille tai Drew Barrymorelle.

Michelle Williams voisi viihtyä hyvin luonnollisessa ehostuksessa, jossa voisi olla 60-lukuun vivahtava silmämeikki. Oscar-ehdokas elokuvasta My Week with Marilyn ei yleensä laita punaisia huulia. Se muistuttaisi liikaa elokuvan roolista.

– Meryl Streep suosii luonnollista, minimalistista meikkiä. Hänellä on yleensä kuulas, persikkainen poskipuna, joka on kevään ja kesän trendi.

– Nyt myös bronssimeikki on muotia. Sitä suosii mm. Charlize Theron.

Riku Campo on kirjoittanut Best in Beauty -meikkioppaan.


MTV3/Helmi

Teksti: Tomi Hinkkanen, Los Angeles

Kuvat: Jonny Kahleyn

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja