Tiesitkö: Kännykkä voi pilata unesi – tällainen makuuhuone auttaa nukahtamaan!

Yöpöydällä oleva kännykkä tai sekainen makuuhuone vaikuttavat unen laatuun enemmän kuin arvaatkaan. Uniasiantuntijat Susan Pihl ja Anna-Mari Aronen neuvovat kirjassa Unen taidot, mitkä tekijät edesauttavat hyvää unta.

Nukkumisympäristö vaikuttaa paljon siihen, kuinka hyvin lepäämme.

Lämpötila

Pidä makuuhuoneen lämpötila noin 18–20 asteessa, sillä lämmin ilma ei helpota unen tuloa ja voi tehdä unesta katkonaista. Älä kuitenkaan nuku liian viileässäkään, sillä myös se vaikuttaa yöhösi häiritsevästi. Hieman iäkkäämmille sopiva huonelämpötila onkin 22–24 asteessa.

Valon määrä

Pimeässä aivot erittävät enemmän melatoniinia, joka säätelee sisäistä kelloamme. Illan hämärtyessä käpylisäkkeen toiminta vilkastuu ja hormonia erittyy enemmän kuin päiväsaikaan.

Pidä siis huone pimeänä iltaisin ja yöllä, mutta pyri lisäämään valoa aamulla, jotta herääminen helpottuu. Melatoniinia voi ostaa myös apteekista unirytmiä helpottamaan.

Valon määrä vaikuttaa myös siihen, miten pysyt hereillä. Siksi on hyvä viihtyä hämärässä ennen nukkumaan menoa ja välttää esimerkiksi television katselua ja tietokoneella oleskelua muutamaa tuntia ennen nukahtamista.

Puhtaus

Puhtaus on puoli ruokaa, sanotaan, mutta erityisen tärkeää siisti ja viihtyisä ympäristö on unelle.

Jos makuuhuoneesi on sotkuinen, varaa vähän aikaa sen siivoamiselle. Siirrä tietokone ja työpöytä toiseen huoneeseen, sillä makuuhuone tulisi rauhoittaa vain ja ainoastaan nukkumista ja rakastelua varten.

Raikasta ilmaa!

Tunkkainen ilma voi myös vaikuttaa uneen, joten tuuleta huonetta säännöllisesti ja huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta.

Äänet

Kuorsaako puolisosi tai kuljeskeleeko kissa öisin asunnossasi? Pyri poistamaan kaikki mahdolliset häiriötekijät – nuku vaikka toisessa huoneessa, jos se on mahdollista.

Värit

Poista räikeät värit makuuhuoneesta, sillä ne vaikuttavat mieleesi piristävästi ja häiritsevästi. Valitse pehmeitä ja rauhoittavia sävyjä, kuten valkoista, harmaata ja ruskeaa. Vaaleat sävyt rauhoittavat enemmän kuin tummat sävyt.

Myös materiaalit ja valaistus kannattaa valita mahdollisimman rauhoittaviksi.

Hyvässä sängyssä uni maistuu

Huolehdi siitä, että sänkysi on mukava – epämiellyttävä sänky voi vaikeuttaa unta. Muista myös puhdistaa sänky riittävän usein.

Lähde: Unen taidot, Susan Phil/ Anna-Mari Aronen (Duodecim)

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja