Mainos

Tiesitkö? IS: Useimmissa ajokorteissa tahallinen kirjoitusvirhe

Ajokortista löytyy useitakin yksityiskohtia, joita harva on huomannut. Poliisihallituksen ylitarkastaja kuitenkin kertoo niiden olevan turvatekijöitä väärennösten varalta, Ilta‑Sanomat uutisoi verkkosivuillaan.

Ennen vuotta 2013 myönnetyissä eli vanhanmallisissa ajokorteissa on yksityiskohta, joka on suurimmalta osalta jäänyt kokonaan huomaamatta. Kortin ylälaidasta löytyvän Ajokortti‑sanan alleviivaava viiva ei olekaan pelkkä viiva.

Lähempi tarkastelu paljastaa, että viivaa koostuukin hyvin pienestä tekstistä. Tekstissä toistuvat sanat ajokortti, körkort ja fin moneen kertaan peräjälkeen. 19.1.2013 alkaen käyttöön otetusta ajokorttimallista tätä yksityiskohtaa ei kuitenkaan enää löydy, Ilta‑Sanomat kirjoittaa.

Poliisihallituksen ylitarkastaja Tarja Ranta kertoo Ilta‑Sanomien haastattelussa, että yksityiskohta on olemassa ajokortin väärentämisen vaikeuttamiseksi.

Lisäksi tekstirivin yksi ajokortti-sana on kirjoitettu väärin muotoon ajokrotti. Rannan mukaan kirjoitusvirhe on tahallinen ja niinikään turvallisuustekijä.

– Tämä on niin sanottua mikrotekstiä, eli se on turvatekijä asiakirjan aitouden toteamiseksi. Paljaalla silmällä katsottuna se tosiaan näyttää ihan viivalta, Ranta toteaa.

Suurennuslasilla katsottaessa viivasta erottuu teräväpiirteiset kirjaimet. Väärennöstä suurentaessa teksti näkyy puuroutuneena jos teksti ei olekaan painettua vaan jollain toisella tavalla kopioitua, Ranta selittää Ilta‑Sanomissa.

Lähde: Ilta-Sanomat


***

8:36

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.