Tiedätkö, mitä tapahtuu, jos hankaat grilliä sipulin puolikkaalla? Yllättävässä niksissä myös lisäbonus

Muistatko vielä tämän vanhan Kassler-mainoksen? 0:31
Muistatko vielä tämän legendaarisen grillilihamainoksen?

Grillin puhdistaminen onnistuu näppärästi perinteisin menetelmin, mutta hommaan on myös olemassa ekologisempi, yllättävä niksi. 

Grillin putsaaminen on usein sotkuista ja aikaa vievää puuhaa. Onneksi urakkaa helpottavat välineet löytyvät omasta keittiöstäsi. Grillin puhdistamiseen voi nimittäin ottaa avuksi sipulin!

Niksi on simppeli: hankaa puolitetun sipulin leikkauspintaa ritilään irrottaaksesi pinttyneen rasvan ja karstan. Niksistä vinkkaa muun muassa amerikkalainen lifestylelehti Southern Living.

Ylellä muistutetaan sipulilla puhdistamisen hyödyistä: Lisäbonuksena sipulissa on se, että kyseessä on taatusti ekologinen tuote – ja tuoksukin on mukava, jos sattuu siitä pitämään.

Puhdista grilli aina lämpimänä

Puhdistus sujuu helpoiten, kun grilli on vielä lämmin. Tällöin ritilään jääneet ruoanpalat palavat irti. Kuumuuteen kannattaa ottaa etäisyyttä seivästämällä sipuli esimerkiksi grillihaarukkaan ennen hankaamisen aloittamista.

Tehostaaksesi lopputulosta voit käyttää apuna myös sitruunamehua tai etikkaa. Jos putsaushommat eivät houkuttele aterian jälkeen, voi grillin tietysti myös kuumentaa uudestaan nimenomaan puhdistusta varten.Toinen vinkki on valella grilliritilä ennen ruuanlaittoa öljyllä. Näin ruoka ei tartu siihen yhtä hanakasti.

Jos sipulilla puhdistaminen ei inspiroi, voit tietysti ottaa avuksi aina perinteisen grilliharjan. 

Muista tämä, jos grillaat kaasugrillillä

Jos haluat grillistäsi puhtaan myös ulkopinnoilta, voit käyttää puhdistamiseen esimerkiksi auton kiillotusainetta. Erityisen pinttyneeseen likaan sopii uuninpuhdistusaine. Kodinkoneketju Gigantti suosittelee myös voitelemaan grilliritilät öljyllä ennen grillauksen aloittamista, jolloin lika ei tartu ritilöihin. 

Jos käytät kaasugrilliä, Martat suosittelevat pitämään grillin lämpimänä vielä ruoan grillauksen jälkeenkin:

– Kun olet grillannut kaasugrillillä, anna sen olla päällä täydellä teholla vielä viisi minuuttia sen jälkeen, kun ruoat on otettu siitä pois. Grillin pitäminen päällä puhdistaa polttimia ja polttaa grillin sisäpinnoille ja laavakiville jäänyttä rasvaa, Martat vinkkaavat.

Lue myös:

    Uusimmat