Tiedätkö, mitä naapurissa syödään? Tällaisia ovat eri maiden aamiaiset

Katso miten perinteinen suomalainen aamiainen eroaa muun maailman aamiaisherkuista.

Perinteinen suomalainen aamupala sisältää ainakin kupillisen kahvia ja mahdollisesti ruisleipää, kananmunia tai esimerkiksi muroja. Mutta mahdatko tietää, millaisella aterialla päivä potkaistaan käyntiin esimerkiksi Malesiassa?

Muun muassa tällaisia aamiaiskulttuureita maailmalta löytyy:

Ruotsalainen aamiainen

Rakkaan naapurimaamme Ruotsin aamiaiskulttuuri ei juurikaan eroa omastamme. Aamiaispöydässä nautitaan perinteisesti voileipiä, mysliä ja kahvia. Tavallisen leivän sijaan tavallinen vaihtoehto on myös ruotsalainen näkkileipä.

Englantilainen aamiainen

Englantilainen aamiainen on perinteisesti melkoinen kaloripommi. Aamiaiseen kuuluu esimerkiksi paahtoleipää, papuja, pekonia, kananmunia, makkaroita ja röstiperunoita. Palan painikkeeksi nautitaan tietysti kupillinen teetä.

Ranskalainen aamiainen

Ranskalaiseen aamiaiseen kuuluu tietysti tuore leipä ja café au lait. Tavallisen leivän sijaan syödään usein kuohkeita croissantteja suklaan, voin tai hillon kera.

Espanjalainen aamiainen

Espanjalaisten aamuun kuuluu yleensä ainakin kupillinen cafe con lechea, eli espresso-kahvia höyryävän maidon kera. Vaihtoehtoisesti aamiaisjuomaksi käy myös suklainen kaakao. Aamiaisruokiin kuuluvat muun muassa sämpylät hillon tai juuston kanssa ja suklaaseen dipattavat churrot. Kataloniassa syödään myös paahdettua vaaleaa leipää oliiviöljyn ja tomaatin kera.

Venäläinen aamiainen

Venäjällä aamiaista pidetään yhtenä päivän tärkeimmistä aterioista. Aamiainen on yleensä täyttävä ja voi pitää sisällään esimerkiksi blinejä, mustaa leipää, paistettuja kananmunia tai etikkakurkkuja. Lapsille tarjotaan yleensä "kashaa" eli venäläistä puuroa.

Intialainen aamiainen

Intian aamiaiskulttuurissa on paljon alueellisia eroja, mutta useimmiten ruokavalio on kasvispainotteinen. Aamiaispöydässä nautiskellaan esimerkiksi roti- tai naan-leipää kasviscurryn kera, dumplineita, linssikeittoa, tai perunalla ja kasviksilla täytettyä leipää jogurtin kera.

Meksikolainen aamiainen

Suosittu meksikolainen aamiaisruoka on "huevos rancheros" eli paistetut kananmunat salsalla. Mukana tarjotaan tietysti tortilloja.

Thaimaalainen aamiainen

Thaimaassa aamiaispöydän antimimia voisi helposti erehtyä luulemaan lounaaksi. Tarjolla voi olla nuudelikeittoa, paistettua riisiä, thaimaalaista riisipuuroa, lihaa, kalaa, omeletteja tai pieniä pannukakkuja.

Malesialainen aamiainen

Malesiassa yksi suosittu aamiainen on Mee -nuudelikeitto munan, vihannesten ja mausteiden kera. Palan painikkeeksi juodaan kupillinen makeaa malesialaista kahvia.

Turkkilainen aamiainen

Turkissa aamiaispöytään kannetaan muun muassa vaaleaa leipää, juustoja, oliiveja, kananmunia, tomaatteja, kurkkua, hilloa ja hunajaa. Aamiaisjuomaksi nautitaan yleisesti teetä.

Kanadalainen aamiainen

Kanadassa aamiaspöydän kunkku on tietysti vaahterasiirappi pannukakkujen tai köyhien ritareiden kera. Muita aamiaisvaikutteita on napattu muun muassa Yhdysvalloista ja Englannnista.

Egyptiläinen aamiainen

Egyptissä nautiskellan teen ja kahvin lisäksi yleensä durrasta tai hirssistä valmistettua leipää. Myös falafelit ovat erittäin suosittu aamiaisruoka.

Lähde: Cuisinenet

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja