Tiedätkö, mitä aineita käyttämäsi hyttyskarkote sisältää? Yksi tuote sai asiantuntijan hämmentymään: "Ei mitään käsitystä, mitä näissä on"

Tiedätkö mitä aineita käyttämäsi hyttyskarkote sisältää? Erityisesti yksi tuote sai asiantuntijan hämmentymään: “Ei mitään käsitystä, mitä näissä on” 4:30
Katso videolta mitä karkotetta asiantuntija käyttäisi, ja mikä tuote sai aikaan hämmentyneen reaktion!

Kesä tuo mukanaan hyttyset, joiden pistoja moni haluaa välttää viimeiseen asti. Mutta mitä suomalaisten suosimat hyttyskarkottimet pitävät sisällään? 

Viime päivinä hyttyskarkotinlaite Thermacell on noussut suureen keskusteluun sen sisältämien aineiden vaikutuksesta ympäristöön. 

Partioaitta ja Varusteleka ovat ilmoittaneet poistavansa Thermacell-tuotteet myynnistä. 

Helsingin yliopiston asiantuntija Lotta Kaila muistuttaa, että karkottimet vaikuttavat hyttysten lisäksi muihinkin hyönteisiin. 

– Thermacell ja hyttyssavu ovat sellaisia, jotka leviävät ja savuttavat. Spray levitetään suoraan iholle, jolloin se kulkeutuu eri tavalla ympäristöön, saatikka sukat, joissa on vaikuttavaa ainetta. 

Kaila toivoo, että ihmiset lukisivat kaikkien karkottimien käyttöohjeita tarkemmin. 

Hän uskoo, että kuluttajat eivät tule usein ajatelleeksi tuotteiden sisältämiä myrkkyjä. 

– Ajatellaan, että tuotteet, jotka ovat meillä kaupoissa, ovat aina täysin turvallisia. 

Videolla näkyy, kuinka erityisesti yksi tuotteista saa asiantuntijan kulmat nousemaan tuoteselostusta lukiessa. 

– Ympäristöystävällinen... se on kyllä niin laveasti sanottu, että ei mitään käsitystä, mitä näissä on. 

Jo pieni määrä myrkkyä vaikuttaa hyönteisiin 

Kaila muistuttaa, että karkottimien mahdollisimman turvalliseen käyttöön voi vaikuttaa itse.  

Esimerkiksi metsässä ötököiden keskellä aineita käyttämällä tekisi todennäköisemmin enemmän haittaa kuin käyttämällä niitä terassilla, jossa ei ole hyönteisiä ja kasveja lähettyvillä. 

– Se vaikuttaa hirveästi, kuinka paljon näitä käytetään – kuinka usein tällainen käryää mökin pihassa tai muualla. Vaikutukset riippuvat siitä, kuinka paljon hyönteiset altistuvat. 

Tutkimuksissa on havaittu, että jo pienet määrät hermomyrkkyä ovat aiheuttaneet hyönteisillä, esimerkiksi kimalaisille käyttäytymishäiriöitä. 

– Kimalaiset näyttävät päällisin puolin tosi hyvinvoivilta, ihmissilmä ei näe mitään. Sitten kun testaamme niiden oppimista ja muistia, niin huomaamme, että ne muistavat ja oppivat asioita todella paljon huonommin. 

Kaila korostaakin suojautumisessa pukeutumisen tärkeyttä karkotteiden sijaan. 

Kävimme läpi muun muassa suositun hyttyssavun ja -sukat. Katso videolta, mitä kaikkea niistä paljastui! 

Lue myös:

    Uusimmat