Therese Johaugin dopingskandaali pelästytti Marit Björgenin pahanpäiväisesti – ”Luulin, ettei hän pysty palaamaan”

Moninkertainen arvokisavoittaja Marit Björgen seurasi entisen joukkuetoverinsa Therese Johaugin romahtamisen läheltä, kun Johaug kärysi kiellettyjen aineiden käytöstä.

Johaug kärähti kielletyn anabolisen steroidin klostebolin käytöstä syksyllä 2016. Trofodermin-voiteesta ainetta saaneelle norjalaishiihtäjälle lätkäistiin 18 kuukauden kilpailukielto, joka sai Johaugin vaipumaan synkkyyteen. Norjalainen hiihtolegenda Marit Björgen huolestui ystävänsä tilasta, mikä sai hänet myös kyseenalaistamaan Johaugin uran jatkumisen.

– Näin, kuinka hän menetti ilon ja motivaation harjoitella. Varsinkin syksyllä, kun hän sai tietää, ettei hän pääse olympialaisiin. Kaikki näytti minusta silloin niin synkältä, Björgen kertoo norjalaiselle NRK:lle.

– En nähnyt enää sitä iloa hänessä, joten luulin, ettei hän pystyisi palaamaan ollenkaan.

Johaug oli sivussa maailmancupista kahden kauden ajan. Uransa viimeisiä kausia tuolloin hiihtänyt Björgen koki huonoa omatuntoa siitä, ettei hän omasta mielestään pystynyt tukemaan tarpeeksi ystäväänsä vaikeuksien hetkellä.

– En tuntenut olevani tarpeeksi hänen tukenaan. Yritin olla hyvä ystävä ja tukea häntä niin paljon kuin vain pystyin. Se oli vaikeaa, kun olin itse mukana maailmancupissa ja hän joutui seisomaan kaiken ulkopuolella, Björgen harmittelee.

Johaug onnistui kuitenkin nousemaan kilpailutaukonsa päätteeksi välittömästi takaisin maailman huipulle. Ja jälki on ollut tuhoisaa. Johaug on ollut maailmancup-laduilla paikoin jopa hämmästyttävän ylivoimainen. Björgen hehkuttaa ystävänsä saavutuksia.

– Kun näin hänet viime vuodenvaihteessa, näin hänen silmissään jälleen vilauksen iloa. Sen jälkeen hän on tehnyt fantastista työtä, Björgen kehuu.

Lue myös:

    Uusimmat