Mainos

Testi: Uusi kodinsuojakamera haastaa markkinajohtajan – se on helppo ja edullinen

Suomalaisilla murtohälytinmarkkinoilla vallitsee Verisuren yksinvaltius, mutta uusi haastaja Canary tuo raikasta ja kustannuksiltaan halvempaa tuulta markkinoille. Vertailimme varkaanpelotteita arkikäytössä.

Canary-kodinvalvontajärjestelmä

 • Laajakulmalinssi välittää reaaliaikaista HD-videokuvaa ja näkee pimeässäkin.
 • Huoneen lämpötilan, kosteuden ja ilmanlaadun tarkkailu.
 • 90 dB sireenin käynnistäminen ja virkavallan hälyttäminen suoraan älypuhelinsovelluksesta soittamalla.
 • Verkkoyhteys edellyttää langatonta 2,4 GHz Wi-Fi (802.11 b/g/n)- tai langallista etnernet-liitäntää
 • Automaattinen päälle- ja poiskytkentä puhelimen sijainnin mukaan.
 • Helppo ottaa hetkessä käyttöön ja kuljettaa muutossa mukana.
 • Ei yhteistyötä vartiointiliikkeiden kanssa: uhka vai mahdollisuus?
 • Hinta alkaen 215 e

Canary on tarkoitettu sekä kodin turvallisuuden valvontaan että tapahtumien seurantaan. HD-tasoinen livekuva kertoo muutaman sekunnin viiveellä, jos valvonta-alueella liikkuu joku, ja laitteen sensorit vartioivat myös ilman lämpöä, kosteuspitoisuutta ja laatua. Samat ominaisuudet löytyvät myös Verisuren järjestelmistä – ilmanlaatua lukuunottamatta.

Hankintahintansa (noin 215 euroa per laite) perusteella Canary on satsauksena todella kohtuullinen ja palvelun tarjoama ilmaisversio tuo käyttäjille riittävästi ominaisuuksia. Lisäominaisuuksia voi ostaa rahalla ja esimerkiksi kameroita voi kytkeä toimimaan yhdessä viisi kappaletta.

Markkinajohtaja Verisureen nähden Canary on edullisempi, mutta myös rutkasti yksinkertaisempi. Noin 30-40 euroa kuukaudessa maksava Verisure-palvelukokonaisuus pitää sisällään monipuolisen valvontalaitteiston, asiakaspalvelun ja vartijapalvelut.

Sovelluksen avulla virkavalta paikalle

Canarya käytetään kännykkäsovelluksen kautta, ja ainakin iPhonella käyttökokemus on pääosin jouheva. Valvontaan on olemassa kaksi vaihtoehtoa: liiketunnistimen varainen valvonta, joka ilmoittaa jokaisesta havainnosta tai valvonta, joka tallentaa liiketunnistimen havaitsemat tapahtumat lähettämättä erillistä viestiä.


Testausaikana palvelu päivittyi siten, että mukaan tuli myös yö-moodi. Uudistus lähinnä sotki käyttökokemusta, sillä mahdollisimman yksinkertainen käyttöliittymä on tällaisen palvelun toimivuuden edellytys. Riittää, kun liiketunnistukseen perustuvan valvonnan saa pois tai päälle, ja pystyy seuraaman kodin tapahtumia tarvittaessa suorana lähetyksenä.

Lisäksi Canary lupaa järjestelmän osaavan kytkeä itseään automaattisesti päälle ja pois älypuhelimen sijainnin perusteella. Tämä ominaisuus ei testijakson aikana toiminut moitteetta: järjestelmä tarkkaili yhä kotia liiketunnistimen perusteella, vaikka olin ollut kotona jo vartin verran.

Jos hälytys iskee, Canaryn sovelluksen kautta on mahdollista soittaa virkavalta paikalle, soittaa korviahuumaava sireeni asunnossa tai katsella suoraa kuvaa valvotusta tilasta.

– Kun Canary havaitsee epätavallista liikettä poissaollessasi, se lähettää HD-kuvalla ja äänellä varustetun viestin älypuhelimeesi. Käytettävissäsi on 90 desibelin voimakkuudella ulvova sireeni ja suorat hätänumerot, joiden avulla voit reagoida nopeasti silloin, jos jotain on pielessä. Silloin kun kaikki on hyvin, voit puolestaan olla luontevasti yhteydessä kotisi tapahtumiin ja tarkkailla vaikkapa lemmikkiesi puuhia, Canaryn tiedotteessa vinkataan.

Lemmikkejä omistaville ”stalkereille” Canary on erinomainen apuväline. Esimerkiksi koirien valvontaan laite on erinomainen väline. Sitä voi hyödyntää mainiosti myös lapsen univalvontaankin.

Hinnoittelultaan palvelut ovat täysin erilaisia

Markkinoille Canary on tullut joukkorahoituskampanjan kautta. Myynti alkoi hieman yli vuosi sitten Yhdysvalloista ja viime kesänä laite levittäytyi Kanadaan ja Iso-Britanniaan. Pohjoismaihin Canary tuli siksi, että täällä ollaan teknisesti kehittyneitä ja pohjoismaissa arvostetaan myös esteettisiä ominaisuuksia, joita tyylikkäästi muotoiltu laite kieltämättä edustaa.

Verisuren järjestelmä tarjoaa Canaryyn nähden monipuolisemman valikoiman räätälöitäviä palveluita, joita saa käyttöönsä rahalla. Samalla Verisure on myöskin monimutkaisempi järjestelmä.

Hinnoittelultaan palvelut ovat täysin erilaisia, kun Verisure kustantaa aloitusmaksun (käytännössä laitteet asennuksineen) ja kuukausierän kautta useita satoja euroja vuosittain. Canaryn järjestelmän saa pystyyn pelkästään pistorasian ja langattoman verkon avulla, mainittuun noin 215 euron hintaan per kamera.

Canaryssa ja Verisuressa lisähintaan saa lisää ominaisuuksia, kuten kameroita ja muita tunnistimia – Canaryssa rahalla saa myös lisää tallennusmuistia. Mutta perustasollakin laite tallentaa 12 tuntia valvontakuvaa, joka riittää mainiosti.

Tulevan iOs 10 -käyttöjärjestelmäpäivityksen myötä iPhone käyttäjät pystyvät integroimaan Canaryn Apple Homekit-kodinhallintapalveluun.

Ilmainen vinkki Canarylle: Toimittakaa laitteen mukana enemmän varoitustarroja viljeltäväksi eri puolille valvottavia alueita. Tehkää niistä myös suurempikokoisia, sillä ennaltaehkäisevä vaikutus on tunnetusti se kaikkein tehokkain tapa estää murrot. Tämän tunnustavat jopa turvalaitteita myyvät tahot.

---

6:06

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.