Mainos

Testi mittasi pankkien kykyä kestää talouden sokkeja

Euroopan pankkien stressitesti mittasi pankkien kykyä kestää kuvitellun talouskriisin vaikutusta.

Kriisinsietokyvyn mittarina käytettiin pankin ensisijaisen oman pääoman määrää. Testin läpäisemiseksi sen oli oltava vähintään viisi prosenttia pankin vastuista.

Pankeilta vaadittu oman pääoman määrä on prosenttiyksikön korkeampi kuin lakisääteinen ensisijaisen oman pääoman vähimmäismäärä eli pankin ydinpääoma. Kansainvälinen oman pääoman minimivaatimus on neljä prosenttia.

Talouskasvun ja rahoitusmarkkinoiden sokkeja kuvaava skenaario on kaksivuotinen. Se kattoi tämän ja ensi vuoden. Stressiskenaario sisälsi muun muassa joukon velkakriisin takia EU-alueelle kohdistuvia sokkeja, Yhdysvalloista lähtöisin olevan globaalin kysyntäsokin ja Yhdysvaltain dollarin heikentymisen muita valuuttoja vastaan.

Testin polttopisteessä oli pankkien luotto- ja markkinariskien arviointi stressitilanteessa. Sillä mitattiin myös pankkien valtiosaamisista aiheutuvia riskejä. Skenaariossa oletettiin yleisen korkotason nousun lisäksi eurooppalaisten valtionlainojen korkojen nousevan markkinoiden luottamuksen heikentymisen takia.

Pankkien omaan pääomaan ei lueta niin sanottuja hybridi-instrumentteja, koska ne eivät ole rajoituksetta käytettävissä pankin tappioiden kattamiseen. Termi tarkoittaa oman pääoman ehtoista joukkolainaa, joka on yhtä aikaa sekä pankin omaa pääomaa että vierasta pääomaa.

Katso Hannu Hallamaan juttu ja Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Jukka Vesalan haastattelu (Seitsemän uutiset 15.7.2011)

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.