Mainos

Suomalaispankit selvisivät kirkkaasti stressitesteistä

Suomen pankkien riskinkantokyky on Euroopan pankkien stressitestin mukaan hyvä.

Suomalainen OP-Pohjola on selvinnyt eurooppalaispankeille tehdyistä pankkien stressitesteistä. Stressitestin mukaan OP-Pohjola-ryhmän taloudellinen tilanne on erittäin vahva.

Läpäiseminen edellytti sitä, että pankin ensisijaisen oman pääoman määrän oli oltava vähintään viisi prosenttia pankin vastuista. Kaikki kolme Suomen suurta pankkia eli OP-Pohjola ja pohjoismaisten konserniensa osana Nordea ja Sampo Pankki osallistuivat testeihin. Ne kaikki selvisivät testeistä kirkkaasti.

OP-Pohjolan ensisijaisen oman pääoman määrä oli sokkien jälkeenkin 11,6 prosenttia. Nordean pääoma oli 9,5 ja Danske Bankin 13,0 prosenttia.

Finanssivalvonnan mukaan stressitestin tulosten perusteella ei ole tarpeen ryhtyä erityisiin toimenpiteisiin Suomen pankkisektorin vakauden turvaamiseksi.

Kahdeksan reputti

Euroopan pankkiviranomainen EBA julkisti 90 eurooppalaisen pankin stressitestien tulokset tänään illalla. Kahdeksan pankkia ei selvinnyt testeistä. Niistä viisi on Espanjasta, kaksi Kreikasta ja yksi Itävallasta.

Reputtajiin voidaan lukea myös saksalainen Helaba, joka jäi pois testistä. Helaba olisi reputtanut, koska sen omasta pääomasta merkittävän osan muodostaa hybridilaina, jota ei testissä hyväksytä ydinpääomaan.

Pankkien kriisinsietokykyä mittaavassa selvityksessä ovat mukana kaikki Euroopan merkittävät pankit 21 maasta. Stressitestit kattavat noin kaksi kolmasosaa koko Euroopan unionin pankkisektorista.

Viime vuoden kesällä tehdyt stressitestit herättivät paljon keskustelua siitä, etteivät ne antaneet täyttä kuvaa eurooppalaispankkien tilanteesta. Esimerkiksi nykyisen pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan pankkien viimevuotiset stressitestit epäonnistuivat, kun Irlannin pankkien tila ei tullut ilmi.

Viime vuoden testeissä seitsemän pankkia reputti stressitestin.

Katso Hannu Hallamaan juttu ja Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Jukka Vesalan haastattelu (Seitsemän uutiset 15.7.2011)

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.