Mainos

Teollisuuden Voima otti taas osavoiton Olkiluoto 3 -ydinvoimalakiistassa

Teollisuuden Voima otti jo toisen osavoiton välimiesmenettelyssä, joka koskee Olkiluoto 3 -ydinvoimaprojektin viivästymistä ja siitä aiheutuneita kustannuksia.

Eurajoen Olkiluotoon rakennettavan ydinvoimalan piti valmistua jo vuonna 2009. Nyt laitostoimittaja arvioi sen valmistuvan ensi vuoden lopulla. Kiistassa on kyse myöhästymisestä aiheutuneista kustannuksista ja kustannusten maksajasta.

TVO:n arvio kustannuksistaan ja menetyksistään on noin 2,6 miljardia euroa, mitä se vaatii laitostoimittajalta välimiesmenettelyn kautta.

Laitostoimittaja puolestaan vaatii noin 3,5 miljardia TVO:lta. Sen vaatimukset koostuvat muun muassa väitetystä saamatta jääneestä voitosta ja viivästetyistä maksueristä ja viivästyskoroista. Laitostoimittaja on yhteenliittymä, jonka muodostavat muiden muassa ranskalainen Areva ja saksalainen Siemens.

Koko hankkeen alkuperäinen hinta-arvio oli 3,2 miljardia euroa.

Rahakiista ratkeaa vasta lopullisessa päätöksessä

TVO:n toimitusjohtajan sijainen Risto Siilos kertoo, ettei voi kommentoida heidän vaatimuksensa yksityiskohtia, mutta uskoo, että TVO on vahvoilla kahden sille myönteisen osapäätöksen jälkeen.

– Tämä ja marraskuussa tullut osapäätös vahvistavat näkemystämme siitä, että olemme yhä vahvemmalla kiistassa, Siilos kertoo STT:lle.

Nyt tulleen päätöksen jälkeen on tulossa vielä yksi osapäätös ennen lopullista päätöstä. Sen ajankohta ei ole vielä tiedossa.

– Lopullisessa päätöksessä on kysymys rahasta ja siitä, kuka vastaa viivästyksen aiheuttamista kustannuksista. Välimiesmenettely ei ole julkinen, enkä voi avata enempää, mistä kustannukset ovat tulleet tai mitä tulevat päätökset tarkalleen koskevat, Siilos sanoo.

Olkiluoto 3 -voimala on TVO:n mukaan tilattu kiinteähintaisena avaimet käteen -periaatteella laitostoimittajalta.

Yhtiöt ovat laitostoimitussopimuksen mukaisesti yhteisvastuussa sopimusvelvoitteista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.