Tennistähdeltä suoraa tukea Ukrainan armeijalle – sodan alle jääneiden ystävien kohtalo järkyttää: "Tunnen itseni hyödyttömäksi"

Ukrainalainen tennistähti Elina Svitolina tukee rahallisesti maataan, joka puolustautuu hyökkäyssotaa käyvää Venäjän armeijaa vastaan. Svitolina lahjoittaa tulevat palkintorahansa maan armeijalle ja humanitäärisen avun antamiseksi.

Parhaimmillaan WTA-rankingissa sijalla kolme ollut Svitolina pelaa tällä viikolla Monterreyssa Meksikossa. Tulevina viikkoina edessä ovat rahakkaat Indian Wellsin ja Miamin turnaukset, joten tukipotti voi hyvällä menestyksellä kasvaa muhkeaksi.

Svitolina kertoo Eurosportin haastattelussa eläneensä vaikeita aikoja Venäjän viime viikon torstaina käynnistämän hyökkäyksen jälkeen.

– Viime hetkiin saakka emme uskoneet, että tämä sota voisi todellisuudessa syttyä. Sitten kaikki tapahtui yhdessä yössä. Kaikki ovat kauhuissaan, kaikkien sydän on särkynyt, Svitolina kertoi.

Ukrainassa on paljon Svitolinan ystäviä ja perhettä, jotka eivät ole lähteneet karkuun hyökkäyksen tieltä.

– He kamppailevat elämästään, jotkut taistelevat maamme joukoissa. Se vaatii todellista rohkeutta. On uskomatonta, että jotkut ovat tarttuneet aseisiin ja lähteneet puolustamaan maatamme, Svitolina sanoo.

– Kaikista vaikeinta on se, että tunnen itseni täysin hyödyttömäksi, koska haluaisin auttaa heitä. Haluan tehdä jotakin heidän hyväkseen. Jotkut ystävistäni ovat ilman sähköä, vettä ja ruokaa. Heillä on todella vaikeaa.

Venäjän hyökkäyksen aikana on Ukrainan terveysministeriön mukaan sunnuntaihin mennessä kuollut 352 siviiliä, joista 14 lapsia. Lähes 1 700 ihmistä on haavoittunut.

– Tällä tavalla voin auttaa maatani. Tämä on mielestäni oikea tapa toimia tällä hetkellä. Haluan tehdä jotain auttaakseni maatani.

Venäjää vaaditaan ulos

Ukrainan tennisliitto on vaatinut Venäjän ja sen liittolaisen Valko-Venäjän erottamista Kansainvälisestä tennisliitosta (ITF) maiden ennennäkemättömän, kyynisen ja verisen Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi. Ukrainalaisten ITF:lle lähettämässä kirjeessä todetaan hyökkääjien tavoitteena olevan Ukrainan tuhoaminen.

– Tämä on täysimittainen sota, joka vie maamme vuosikymmeniä taaksepäin, kirjeessä sanotaan Reutersin mukaan.

– Venäjällä ja Valko-Venäjällä ei ole oikeutta järjestää kansainvälisiä turnauksia maaperällään eikä osallistua ITF:n alaisiin turnauksiin ulkomailla.

Joukko maailman ehdottomaan tenniseliittiin kuuluvia pelaajia tulee Venäjältä ja Valko-Venäjältä. Venäläinen Daniil Medvedev nousi juuri ATP-rankingin ykkössijalle ja hänen maanmiehensä Andrei Rublev on listan kuudentena. Valkovenäläinen Aryna Sabalenka puolestaan on WTA-listalla kolmantena ja saman maan Victoria Azarenka sijalla 16.

Kaikkiaan venäläisiä ja valkovenäläisiä on ATP-listan sadan parhaan joukossa neljä ja WTA-listan sadan parhaan joukossa kymmenen.

Lue myös:

    Uusimmat