Teinitytöllä vakavia allergisia kohtauksia – rajut oireet herättävät kysymyksiä: "Tuntemattomat kysyvät, hakkaako joku minua"

8:08
Miten kuivaa ihoa pitäisi hoitaa talvella?

Teinityttö saa täysin yllättäen hengenvaaralliseksikin yltyviä allergisia yliherkkyysreaktioita, joiden vuoksi hän näyttää siltä kuin hänet olisi pahoinpidelty. Syytä sairaskohtauksille ei tiedetä.

Brittiläisen 17-vuotiaan Kira-Shai Whiteheadin elämää varjostavat allergiakohtaukset, joiden seurauksena hänen huulensa ja poskensa näyttävät turvonneilta ja silmät mustilta ikään kuin hänet olisi pahoinpidelty. Tytön allergiakohtauksista kertoo muun muassa Daily Mail -sivusto.

Hengenvaarallisia kohtauksia alkoi tulla kaksi vuotta sitten. Lääkärit olivat ymmällään, sillä he eivät ole keksineet syytä reaktioille.

Vanhemmat ovat joutuneet viemään Kira-Shain sairaalaan yli 30 kertaa kuluneen kahden vuoden aikana, koska allerginen reaktio voi yltyä anafylaktiseksi shokiksi.

Hengitysvaikeuksia ja kiinni turvonnut silmä

Kuluneet neljä viikkoa tyttö on ollut sairaalahoidossa, koska viimeisin reaktio oli niin raju. Hän sai lisähappea, jotta hän pystyisi hengittämään. Lisäksi hänen toinen silmänsä on turvonnut kokonaan kiinni.

Lisäksi hänellä on nyt ollut kovia vatsakramppeja. Kira-Shain mukaan lääkärit eivät tosin tiedä, onko krampeilla mitään tekemistä allergisen kohtauksen kanssa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Joutuu selittämään oireita

Kira-Shai joutuu usein selittämään muille, että kukaan ei ole hakannut häntä, koska oireet näyttävät niin rajuilta. Collegessa opiskeleva nuori nainen kertoo Daily Mailille, että esimerkiksi opettajat ja sairaanhoitajat ovat vetäneet häneen sivuun ja kysyneet, onko hänellä kotona kaikki hyvin.

– Koska allergiset reaktiot näkyvät kasvoissani, tuntemattomat kysyvät, hakkaako joku minua. 

Aluksi Kira ei kehdannut liikkua ulkona oireidensa takia, mutta nyt hän haluaa nostaa tietoisuutta niistä.

Allerginen reaktio yllättää joka kerta

Kira-Shain mukaan reaktiot voivat tulla aivan yllättäen. Tunteet, kuumuus, ilmanpaine ja stressi saavat yleensä reaktion puhkemaan. Lääkärit eivät kuitenkaan tiedä, miksi näin on.

– Tällä hetkellä saan ainakin kaksi vakavaa kohtausta kuukaudessa. Ei mene yli kahta viikkoa ilman sairaalakäyntiä.

Reaktio on joka kerta erilainen. Kira-Shai ei koskaan tiedä, meneekö kohtaus ohi lievempänä vai paheneeko se hengenvaaralliseksi.

Perhe toivoo kipeästi vastauksia

Kira-Shain sairastelu huolestuttaa myös hänen vanhempiaan.

– Hänen lukuiset sairaalakäyntinsä ovat olleet perheelleemme rankkoja, mutta toivomme vain, että saisimme vastauksia, hänen isänsä Tim kertoo.

– Hänelle on tehty kaikki mahdolliset testit, mutta emme siltikään tiedä, mitkä ruoat tai tuotteet aiheuttavat sen. Jos se edes johtuu niistä.

Timin mukaan tytön kohtaukset alkavat yleensä sillä, että yksi kohta hänen poskestaan turpoaa punaiseksi. Kohtaus saattaa mennä ohi lääkkeillä, mutta ei välttämättä.

Tytölle on tehty muun muassa magneettikuvaus ja tietokonetomografia, mutta niistä ei ole selvinnyt mitään. Nyt perhe odottaa endoskopian tuloksia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja