Teininä Jussi törmäsi mopolla rekkaan ja oli menettää henkensä – tasan 9 vuotta kolarin jälkeen 25-vuotias juhlii monille itsestään selvää asiaa: "Sattui olemaan sama päivä"

Yhdeksän vuotta sitten kolariin joutunut Jussi muutti omaan kotiinsa –  katso miltä ensikodissa näyttää! 0:50
Katso, miltä Jussin ensimmäisessä kodissa näyttää!

Espoolainen Jussi Vasama, 25, törmäsi teininä mopolla rekkaan. Tasan yhdeksän vuotta lähes hengen vieneen onnettomuuden jälkeen Jussi muutti ensimmäiseen omaan asuntoonsa.

Elokuun 15. päivänä vuonna 2011 Jussi Vasama ajoi mopollaan ensimmäistä kertaa uuteen ammattikouluun. Matka oli jäädä viimeiseksi, sillä Jussi mopoineen törmäsi vaarallisessa risteyksessä rekkaan.

Jussi väisti kuolemaa kuin ihmeen kaupalla, mutta törmäys vei 16-vuotiaan kyvyn kävellä, puhua ja syödä.

Sinnikäs nuori päätti, että hän opettelisi onnettomuuden kadottamat taidot uudelleen. 

Periksiantamattomuus on kantanut hedelmää. Nykyään Jussi kykenee puhumaan ja syömään itsenäisesti. Pitkään ongelmana ollut kävelykin on alkanut luonnistua, ja hän on päässyt jalkatuista eroon.

Synkkä vuosipäivä sai sattumalta onnellisen sävyn

Tasan 9 vuotta onnettomuudesta Jussin pitkäaikainen haave täyttyi, kun hän muutti 25-vuotiaana ensimmäiseen omaan asuntoonsa Espooseen. Synkkä vuosipäivä saikin onnellisen sävyn.

– Sattui olemaan sama päivä. Se ei ollut yhtään tarkoitus, näin vain pääsi käymään, Jussi sanoo.

Hissittömän talon toisessa kerroksessa asuva Vasama pystyy nousemaan portaat omin jaloin. Apua tuovat rappujen molemmin puolin olevan kaiteet. Vanhemmat asuvat muutamien kilometrien päässä. Se on Jussin mielestä sopiva etäisyys. Näin vanhempien luo jäänyttä lemmikkikoiraakin on helpompi käydä tervehtimässä.

Lempipaikka sauna lämpiää lähes päivittäin

Parasta itsenäisessä asumisessa on tähän mennessä ollut vapaus. 

– Kun on oma tupa, on kai oma lupakin, Jussi heittää.

Elokuu on kulunut asuntoa laittaessa ja sisustaessa. Jussi on lopputulokseen tyytyväinen. 

Lempipaikka asunnossa on sauna, joka lämpiää lähes joka päivä – mielialasta riippuen 5–7 päivänä viikossa. Löylyistä vilvoittelemaan pääsee omalle parvekkeelle, josta on mukava ihastella maisemia.

On itsenäisessä asumisessa toki myös miinuspuolensa. Nyt Jussin pitää tehdä huomattavasti enemmän kotitöitä ja muita asumiseen liittyviä pakollisia asioita. Mutta tulevat nekin hoidettua.

Haaveissa kumppanin löytäminen

Jussi kiittelee saamaansa loistavaa kuntoutusta, jota ilman hän ei voisi nauttia usein itsestäänselvyytenä pidetystä itsenäistymisestä. Kesän aikana terapiat ovat olleet tauolla, mutta syksyn koittaessa Jussi alkaa taas käydä fysioterapiassa, puheterapiassa, toimintaterapiassa ja muissa kuntoutuksissa.

Seuraavaksi rajusta onnettomuudesta toipuva mies toivoo kuntoutuvansa ja jaksavansa arjessa entistä paremmin. Mukavaa olisi myös, jos löytäisi kumppanin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat