Teemu Selänne hyötyi NHL-seuran kaappausyrityksestä – näin nuori hyökkääjätähti kommentoi poikkeuksellista palkkapussia, joka aiheutti närää Jets-faneissa

Myös Calgary Flames oli Teemu Selänteen perässä vuonna 1992 – Winnipeg Jets vastasi 10 miljoonan markan tarjoukseen 1:21
Myös Calgary Flames oli Teemu Selänteen perässä vuonna 1992 – Winnipeg Jets vastasi 10 miljoonan markan tarjoukseen. Näin Selänne kommentoi ensimmäistä NHL-sopimustaan.

Teemu Selänteen NHL-uran alku sisälsi dramatiikkaa, kun myös Calgary Flames havitteli Winnipeg Jetsin neljä vuotta aiemmin varaamaa suomalaishyökkääjää. 

Selänne, joka viettää tänään 50-vuotissyntymäpäiviään, oli kuuma kiekkonimi kesällä 1992. Hän oli voittanut keväällä Suomen mestaruuden Jokereissa, helsinkiläisseuran ykköstähtenä. 

Sen jälkeen oli vihdoin NHL:n aika. Jetsin tekemästä varauksesta oli kulunut jo neljä vuotta, joten Selänteestä tuli kesällä rajoitettu vapaa agentti. 

Tähän mahdollisuuteen iski Jetsin divisioonavastustaja Calgary Flames, joka nuoli haavojaan epäonnistuneen Doug Gilmour -kaupan tiimoilta.

Flames latasi pöytään 2,7 miljoonan dollarin sopimustarjouksen kolmesta kaudesta – yli tuplaten Jetsin 1,2 miljoonan taalan tarjoukseen verrattuna. Flamesin tarjouksen kokoluokkaa korosti se, että liigan keskiarvopalkka oli tuolloin alle 400 000 dollaria kaudessa.

Lisäksi kilpailijoiden rajoitetuille agenteille tekemät tarjoukset, niin sanotut offer sheetit, olivat tuolloin, ja ovat edelleen harvinaisia NHL:ssä. Sen osoitti myös Sebastian Aho -tapaus vuosi sitten.    

Juttu jatkuu videon alla. 

Teemu Selänne jätti SM-liigan mestaruusjuhlilla – iski kaksi maalia ratkaisufinaalissa keväällä 1992 1:13
Teemu Selänne jätti SM-liigan mestaruusjuhlilla – iski kaksi maalia ratkaisufinaalissa keväällä 1992.

Selänne ehti olla jo siinä uskossa, että hän aloittaa NHL-uransa Flamesissa, mutta Jetsin seurajohto ei ollut valmis luopumaan huippuvarauksestaan ja vastasi tarjoukseen. 

– Kyllä se on aika raakaa hommaa. Ei siellä pelaajilla ole paljon sanottavaa. Kovaa bisnestä, mutta se pitää hyväksyä ja elää sen mukaan, Selänne kommentoi käänteitä MTV:lle kesällä 1992.

Selänteen tulokassopimus oli poikkeuksellisen rahakas, sillä suomalaisista vain moninkertaiset Stanley Cup -voittajat Jari Kurri ja Esa Tikkanen tienasivat enemmän. 

Jättipalkka aiheutti hieman närää Jets-faneissa. Kuka on tämä nuorukainen, joka ei ole pelannut otteluakaan NHL:ssä, mutta saa heti tuhdin sopimuspaperin?

Selänne vastasi tähän menestymällä. Ennätyksellistä tulokaskautta seurasi yli 20-vuotinen NHL-ura, jonka huipentuma oli Stanley Cup Anaheim Ducksissa kesällä 2007.

Miten Selänne kommentoi poikkeuksellisen paksua palkkapussiaan kesällä 1992? Se selviää pääkuvan videolta. 

Teemu Selänne täyttää 50 vuotta! Nämä kohokohdat kiekkolegendan uralta saavat aikaan kylmät väreet 1:02
Teemu Selänne tänään 50 vuotta – tässä kohokohtia kiekkolegendan urasta NHL:ssä ja Leijonissa.

Lähde: Sean McIndoen kirja The Down Goes Brown: History of the NHL

Lue myös:

    Uusimmat