Nuori Teemu Selänne mätti tukun ylittämättömiä NHL-ennätyksiä, mutta Patrik Laine pääsi lähelle – "Voin myös hyvin jättää sen hänelle"

Myös Calgary Flames oli Teemu Selänteen perässä vuonna 1992 – Winnipeg Jets vastasi 10 miljoonan markan tarjoukseen 1:21
Myös Calgary Flames oli Teemu Selänteen perässä vuonna 1992 – Winnipeg Jets vastasi 10 miljoonan markan tarjoukseen. Näin Selänne kommentoi ensimmäistä NHL-sopimustaan Tulosruudulle.

Tänään 50 vuotta täyttävällä Teemu Selänteellä on nimissään lukuisia ennätyksiä jääkiekon NHL:ssä. Iso osa niistä liittyy sensaatiomaiseen tulokaskauteen Winnipeg Jetsissä. 

Selänne viiletti NHL-jäille 22-vuotiaana kaudella 1992-1993 voitettuaan edellisenä keväänä Suomen mestaruuden Jokereissa. 

Winnipeg Jets oli varannut Selänteen kesällä 1988 ensimmäisen kierroksen 10. vuorolla. Kukaan ei osannut odottaa sitä, millaisen myrskyn Selänne toisi mukanaan NHL-kaukaloihin. 

Vuoden tulokkaaksi valittu Selänne mätti kauden aikana 76 maalia ja antoi 56 maalisyöttöä. Maalimäärä ja pistelukema (132) ovat edelleen tulokkaiden ennätyksiä NHL:ssä, ja varsinkin maalipottia pidetään mahdottomana rikkoa. 

Ne ovat myös Winnipeg Jetsin (nykyisin Arizona Coyotes) yhden kauden ennätyksiä kaikki pelaajat huomioiden. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Yksi ennätys liittyy myös Selänteen hirmuiseen maaliskuuhun tulokaskaudella. Hän laukoi 14 ottelussa 20 maalia, mikä on modernin NHL:n ennätys yhden kalenterikuukauden aikana. Joe Malone oli pystynyt samaan kaudella 1920-21. 

Winnipeg Jetsin nykytähti Patrik Laine oli lähellä yltää Selänteen ennätykseen marraskuussa 2018, kun hän lähetti kiekon vastustajan rysään 18 kertaa. Kuukauden kohokohta oli viiden maalin ilta St. Louisia vastaan.  

– Ai Teemulla on se (ennätys)? Voin myös hyvin jättää sen hänelle, Laine kommentoi tuolloin oltuaan 16 maalissa marraskuun osalta.

– Ei, hänellä on niin paljon ennätyksiä, joten voin myös yrittää rikkoa sen. Kuinka paljon pelejä meillä on vielä tässä kuussa? Kaksi? Okei, joten tarvitsen enää viisi maalia kahteen peliin. Ei mitään paineita. En tiennyt tuota, mutta se on hauska fakta, Laine jatkoi vitsailuaan. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Selänne ei yltänyt urallaan viiden osuman iltaan, mutta jo tulokaskaudella tuli yksi neljän maalin ottelu ja neljä muuta hattutemppua. 

Sensaatiomaisen sesongin kohokohta sattui helmi-maaliskuun vaihteeseen, kun Selänne teki yhdeksän maalia kolmeen otteluun. Peleistä keskimmäisessä (hattutemppu Quebec Nordiquesia vastaan) Selänne ohitti myös Mike Bossyn 53 maalin tulokasennätyksen. 

Ja lisäsi sen jälkeen vielä 20 ottelussa 22 maalia päälle. 

Kaikkiaan Selänne takoi NHL:ssä 1 451 runkosarjaottelussa tehot 684+773=1 457. Pudotuspeleissä vastaavat lukemat olivat 130 ottelua ja 44+44=88 pistettä. Stanley Cupin hän voitti vuonna 2007 Anaheim Ducksissa, jossa hänelle on myös lukuisia seuraennätyksiä nimissään. Ducks jäädytti suomalaissankarinsa pelinumeron tammikuussa 2015.  

Selänne päätti jääkiekkouransa keväällä 2014. 

Teemu Selänne täyttää 50 vuotta! Nämä kohokohdat kiekkolegendan uralta saavat aikaan kylmät väreet 1:02
Teemu Selänne tänään 50 vuotta – tässä kohokohtia kiekkolegendan urasta NHL:ssä ja Leijonissa. 

Lue myös:

    Uusimmat