Tee voi suojata diabetekselta – näin monta kupillista päivässä tutkijat suosittelevat

Puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta - näin sairaus on läsnä Miikan elämän jokaisessa hetkessä 3:30
Puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta – videolla Miika kertoo, miten sairaus näkyy elämän jokaisessa hetkessä.

Kiinalaistutkijat havaitsivat yhteyden runsaan teen juonnin sekä pienentyneen diabetesriskin välillä. Löydöksistä uutisoivat muiden muassa amerikkalainen uutiskanava CNN sekä brittilehti The Guardian.

Vähintään neljä kuppia mustaa, vihreää tai oolong-teetä päivässä voi pienentää juojansa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, esittää uusi tutkimus. Runsaan teen juomisen havaittiin olevan yhteydessä 17 prosenttia pienempään diabetesriskiin keskimäärin 10 vuoden ajanjaksolla.

Alle neljän teekupillisen juominen päivässä oli yhteydessä vain 4 prosenttia pienempään diabetesriskiin.

Löydökset perustuvat 19 aiemman tutkimuksen meta-analyysiin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut yli miljoona aikuista kahdeksasta eri maasta.

Tukholmassa järjestetyssä European Association for the Study of Diabetes -tapaamisessa esitellyt tulokset eivät vielä ole ilmestyneet tieteellisessä lehdessä.

Sairauksia ehkäisevä ruokavalio on kokonaisuus

Teen terveysvaikutuksista puhutaan paljon, mutta tutkimusnäyttö niistä on vajavaista. On teoretisoitu, että tee olisi terveellistä sisältämiensä antioksidanttien vuoksi.

Nytkään esitelty tutkimus ei osoita kuin yhteyden pienentyneen diabetesriskin ja runsaan teen juomisen välillä. On mahdollista, että taustalla vaikuttavat muut elämäntavat – teen suurkuluttajat saattavat esimerkiksi syödä terveellisemmin, juoda vähemmän sokeroituja juomia ja liikkua enemmän.

Terveellinen, kansansairauksia estävä elämäntapa on kokonaisuus, jossa yksittäisillä ruoilla tai juomilla on vain vähäinen vaikutus. Tutkimusten valossa teetä voi kuitenkin nauttia hyvällä omalla tunnolla, mieluiten ilman sokeria.

Diabetesriskiä mahdollisesti pienentääkseen teehen kannattaa lorauttaa rasvatonta maitoa, vinkkaa nyt ilmestynyttä tutkimusta johtanut Xiaying Li Wuhanin yliopistosta. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että maitovalmisteiden käyttö voi pienentää tyypin 2 diabetekseen sairastumisen todennäköisyyttä. Terveyden kannalta paras vaihtoehto on valita teehen rasvaton tai vähärasvainen maito.

Katso alla olevalta videolta nopea kikka, joka paljastaa vaaran sairastua lukuisiin eri sairauksiin.

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
KATSO VIDEO: Nopea kikka paljastaa kansansairauksien vaaran.

Lue myös:

    Uusimmat