Mainos

Teatteriesitys Balladi Ihantalasta -runoteoksesta

Jyväskyläläinen Teatteri Kartano esittää Lasse Heikkilän kadoksissa olleen runoteoksen Balladi Ihantalasta.

Teos löytyi vasta vuonna 1999, kun dosentti Osmo Pekonen tutki runoilijan jäämistöä elämänkertaa varten.

Runoilija Lasse Heikkilä (s. 1925) kuoli ennenaikaisesti vuonna 1961. Teos löytyi matkalaukusta, jossa oli kuolleita perhosia ja paperiliuskoja. Liuskoilla olleesta täydellisestä runokokoelmasta ei ollut mitään tietoa kustantajalla eikä runoilijan ystävillä. Tuntemattomasta syystä Heikkilä ei ollut koskaan tarjonnut runoja julkaistavaksi.

-Lasse Heikkilä kuului joukkoon sodanjälkeisiä nuoria runoilijoita, joiden voidaan katsoa aloittaneen modernismin aikakauden suomenkielisessä lyriikassa, sanoo Teatteri Kartanon hallituksen varapuheenjohtaja, kirjailija Martti Pulakka.

Pentti Saarikoski sanoi Lasse Heikkilästä, että "hän on mies, joka suuremmassa määrin kuin kukaan runoilijoistamme puhuttelee sekä aivoja että sydäntä."

Heikkilän sodanjälkeisiin vuosiin ajoittuva tuotanto sisältää kuusi runokokoelmaa, yhden novellikokoelman ja neljä näytelmää. Hänen ensimmäinen teoksensa oli vuonna 1949 julkaistu Miekkalintu-runokokoelma.

Balladin Ihantalasta julkaisi Kopijyvä Kustannus vuonna 1999. Teoksen aihe nousee suoraan Heikkilän omista kokemuksista panssarintorjuntakorpraalina Talin-Ihantalan taisteluissa vuonna 1944. Karjalan kannaksella käyty taistelu on suurin Pohjoismaissa käyty taistelu. "Ihantalan ihmeen" ansiosta suomalaiset saavuttivat jatkosodan suurimman torjuntavoiton, joka pysäytti puna-armeijan.

Teatteri Kartano toimii Kuokkalan kartanon yhteydessä Jyväskylässä. Vuonna 1904 valmistuneen kartanon on suunnitellut arkkitehti Wivi Lönn.

Balladi Ihantalasta -runoteos sai ensi-iltansa viime joulukuussa. Tammikuussa on kahdeksan esitystä ja esitykset jatkuvat koko kevään. Kyseessä on Teatteri Kartanon ensimmäinen tuotanto.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.