Tavaran hamstraus voi kieliä masennuksesta – tunnista hälyttävät merkit

Monet ihmiset voivat tiedostamattaankin kerätä ympärilleen suuret määrät tavaraa. Ongelma ilmenee yleensä silloin, kun hamstraaminen vaikeuttaa arkea.

Ammattijärjestäjä Maria Laitinen kertoo Studio55.fi-lähetyksessä, että suuret muutokset elämässä voivat aiheuttaa joillain henkilöillä tarpeen säilyttää ja kerätä tavaraa.

– Masennus on tosi usein syynä hamstraamiselle tai se, että on tapahtunut jotain traagista, kuten puolison kuolema esimerkiksi onnettomuudessa.

Edesmenneen puolison tavarat voivatkin helposti jäädä kaappeihin, eikä niitä välttämättä käydä edes läpi.

Syynä hamstraamiselle voi olla myös vanhempien kuolema, jolloin kuolinpesän tavarat tuodaan kotiin. Nämä esineet voivat seistä hyvinkin kauan koskemattomana kaapissa.

Laitinen kertoo, että tavara voi tuoda monelle turvaa ja tunteen siitä, että elämä jatkuu.

Milloin hakea apua?

Tavaran haaliminen voi kuitenkin mennä liiallisuuksiin.

– Apua tulisi miettiä siinä vaiheessa, kun tavaran määrä ahdistaa. Jos ovesta ei pääse sisään, eikä huoneita pysty käyttämään siihen tarkoitukseen, mihin ne on tarkoitettu, Laitinen sanoo.

Tavaran sullominen kaappeihin saattaa olla myös merkki ongelmasta. Laitisen mukaan niistä löytyykin usein kilokaupalla muovipusseja ja sellaista sälää, jota ei tule koskaan tarvitsemaan.

Voiko hamstraamisesta oppia pois? Miksi lapsilla voi olla suuri vaikutus kerääntyvän tavaran määrään? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat