Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tätä korona ei ole muuttanut: Suomessa edelleen pula työntekijöistä

/All Over Press
Julkaistu 29.08.2020 17:48

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Työvoimapula on vaivannut Suomea edelleen, vaikka koronatoimilla on ollutkin vaikutusta tilanteeseen.

Vielä viime talvena Suomessa oli suuri huoli työvoimapulasta. Mitä sille kuuluu koronan ensimmäisen aallon jälkeen?

– Ei se ole hävinnyt, mutta kyllä se helpotti, kuvailee tutkimusjohtaja Heikki Räisänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Rekrytointiongelmia koki huhti–kesäkuussa 38 prosenttia ulkopuolista työvoimaa hakeneista työnantajista, kertoo ­Tilastokeskus. Se on seitsemän prosenttiyksikköä vähemmän kuin alkuvuonna ja yhdeksän prosenttiyksikköä vähemmän kuin samaan aikaan viime vuonna.

Myös avointen työpaikkojen määrä on vähentynyt. Niitä oli huhti–kesäkuussa 35 400, kun vuotta aiemmin määrä oli 50 900. Määrä ei tietenkään suoraan kerro rekrytoinnin sujuvuudesta mutta antaa hieman suuntaa.

Ennen koronakriisiä pulaa oli muun muassa hoiva-alan ammattilaisista, lääkäreistä, siivoajista, erityisopettajista ja ravintolatyöntekijöistä. Hoiva-alalla tilan­ne ei ole muuttunut miksikään, sanoo Hyvinvointiala HALI ry:n elinkeinoasioiden johtaja Arja Laitinen. Tarvittu henkilöstömäärä on kriisin aikana ollut suurempikin kuin tavallisesti.

– Koronasta johtuen keväällä oli paljon poissaoloja. Nyt tilanne jatkuu, kun ohjeistukset ovat näin tiukat, eli poissaoloja tulee paljon. Hän arvioi, että ­erityisesti kuntoutuspuolelta ja varhaiskasvatuksesta lomautetut työntekijät ovat paikanneet muualla koronapoissaoloja.

– Semmoista tilannetta ei ole, että voitaisiin lakata puhumasta henkilöstöpulasta. 1. lokakuuta voimaan tuleva vanhuspalveluiden mitoituslainsäädäntö tuo sitten vielä oman mausteensa tähän.”

Työvoimapula yllätti ravintolan

Ravintola-alaa koronakriisi on riepotellut moneen suuntaan.

– Kesäkuussa kun avasimme, ei ollut mitään käsitystä, millainen kesä on tulossa, kertoo yrittäjä Jan Westerling. Hän pyörittää vaimonsa kanssa Hangossa Origo- ja Makana-ravintoloita. Ravintolat olivat keväällä hallituksen päätöksellä suljettuina ja henkilökunta osin lomautettuna.

Lopulta kesästä jäi kuitenkin käteen erinomainen myynti – ja työvoimapula.

Yleensä Origo ja Makana palkkaavat kesäksi kymmenkunta määräaikaista työntekijää. Nyt ravintoloiden alkuperäinen suunnitelma oli, ettei palkata ketään. Kesäkuun aikana kuitenkin rekrytoitiin 12–13 kesätyöntekijää. Sekään ei riittänyt.

– Heinäkuun alussa olimme takaisin tilanteessa, että työvoimaa ei ollut ­saatavilla. Meillä oli haku päällä heinäkuun kolmannelle viikolle saakka. Valmistauduimme jopa siihen, että pitää muokata yrityksen toimintaa, koska asiakkaita oli niin ­paljon. Pystyimme lopulta pitämään ravintolat auki normaalisti, mutta kyllä me aika koville siinä kaikki jouduimme.

Westerlingin mukaan ravintolat tekivät heinäkuussa liikevaihtoa noin 35 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Matkailu- ja ravintola-alan edunvalvontajärjestön MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi vahvistaa, että sama on käynyt useissa suosituissa matkailukohteissa.

– Aika maaliskuun puolesta välistä kesäkuun alkuun tyhjensi yritysten kassat. Kun toiminta kesäkuussa avattiin hyvin epävarmassa tilanteessa, kukaan ei uskaltanut rekrytoida tai kutsua lomautukselta töihin enemmän kuin välttämätöntä. Ei ollut rahaa maksaa palkkoja, yhtään ylimääräistä henkilöä ei kärsinyt olla.

Lisäksi Lapin mukaan ongelmana oli, että lomautettujen ei kannattanut ottaa vastaan lyhyitä työpätkiä ­työttömyysturvan menetyksen vuoksi. Myös Westerling huomasi tämän kannustinloukun.

– Vähän liikaa tuli vastaan sitä, että kun lomautuskorvaus juoksee, kiinnostus työntekoon on kohtuullisen heikkoa.

Toisaalta Westerling sanoo ymmärtävänsä lomautettuja ravintolatyöntekijöitä.

– Se on yksi tämän alan ongelmista: joudumme tekemään duunia silloin, kun muut ovat vapaalla. Nyt oli kerrankin mahdollisuus pitää vapaata silloin kun muutkin.

Marjat saatiin poimittua

Maatalouden alkutuotanto on täysin riippuvainen ulkomaisista kausityöntekijöistä. Keväällä näytti hetken siltä, etteivät pääosin Ukrainasta tulevat työntekijät pääse koronaepidemian vuoksi Suomeen lainkaan. Viljelijät pelkäsivät, että marjat jäävät peltoon.

– Kyllä ne saatiin poimittua, kertoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki.

– Työvoimatarpeesta saatiin lopulta noin 80 prosenttia.

Noin 30–40 prosenttia työntekijöistä oli Ilomäen mukaan suomalaisia, kun aiem­pina vuosina heitä on ollut vain muutama prosentti.

Lisää aiheesta:

Ravintolat odottavat vilkasta vappua ja äitienpäivää – koko loppuvuosi näyttää ravintoloiden suhteen lupaavaltaLappilaisravintola luuli saavuttaneensa pohjamudat koronasulun iskiessä – pahin haaste oli kuitenkin avaaminenPienyritysten tilanne parantunut selkeästi – todellisuus selviää syksyllä: "Nuolaistaan vasta, kun tipahtaa"Korona rökittää rajusti henkilöstöravintoloita – "Toimiala ui todella syvällä"Ennätystuloksia ja pitkiä päiviä – näillä aloilla on lyöty rahoiksi korona-aikana: "Paras kevät ikinä!"Ravintola-alan konkari pelkää massiivista konkurssiaaltoa: "Aika on loppu, konkurssiaallon jäljet käyvät pirun kalliiksi"
KoronavirusTyöTalous

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus
  • 20.11.16:01
    Politiikka

    Kenen tarina jää kerrottavaksi Marinin "tuhlaajahallituksesta"? Tästä erikoisessa miljardikiistassa on kysymys

  • 19.11.20:01
    Politiikka

    Orpo: Marinin hallituksen törsäilyn hinta maksetaan nyt

  • 19.11.15:03
    Koronatesti

    Poliisit tulivat hakemaan naista koronatestiin – puri ja yritti sylkeä kasvoille: "Te kuolette kaikki"

  • 13.11.18:58
    Influenssa

    Voiko Suomeen iskeä pahin influenssa kymmeneen vuoteen? Virusmuunnos huolettaa maailmalla

  • 4.11.06:02
    Sanna Marin

    Kirja: Sanna Marin koki korona-aikana pelottavia stressioireita – laihtui ja menetti hetkeksi näkökykynsä