Tätä et tiennyt: Suomessa on paikka, jossa tiet koostuvat jalokivistä!

Saariston monitoimimies Aaro Söderlund vieraili päivän Studio55.fi-ohjelmassa. Hän kertoi saaristolaiselämästä ja perusteli miksi Nauvo on paras paikka elää.

Turun saaristo on Aaro Söderlundin mukaan paras paikka asua, koska se on Suomen aurinkoisin alue. Lisäksi siellä on Suomen rikkain luonto, eniten puuvartisia kasveja ja vähiten sadepäiviä.

Tiet ovat jalokiveä

Nauvossa tieltä poimituista paikallisista kivistä voi myös löytää jalokiviä. Söderlund lähetti asian varmistamiseksi kivinäytteitä geologiseen tutkimuslaitokseen. Sieltä hän sai vahvistuksen: kivissä on almandiini granaatteja, eli Nauvon kivet ovat täysjalokiveä.

Näitä kiviä jo viikingit ovat käyttäneet pääjalokivinään omissa koruissaan. Granaattien irrottaminen emokivestä on kuitenkin Söderlundin mukaan erittäin hankalaa, sillä kivi on joustamatonta ja lähes kirjaimellisesti kovaa kuin timantti.

Ulkomaalaiset ihmettelevät Nauvon kallioleikkauksia ja sorateitä.

– Saaristolaisille se on arkipäivää, totta kai kalliot ja tiet on tehty jalokivistä, kuinkas muutenkaan, Söderlund nauroi Studio55.fi-ohjelmassa.

Nauvon Pyhän Olavin kirkko

Nauvon Pyhän Olavin kirkon seinän kivet on puolestaan kertoman mukaan tuotu Bornholmin muinaislinnavuoresta. Kirkon kivien tarina itsessään on Söderlundin mukaan erittäin mielenkiintoinen.

Kyseisissä kirkossa on Suomen vanhimmat säilyneet paanut. Siellä oli myös Suomen vanhimmat paikoillaan kestäneet lasimaalaukset, mutta niitä ei enää korjaamisen yhteydessä saatu alkuperäisille paikoille.

Lisäski kirkossa voi ihailla Suomen suurimpia 1700-luvun urkuja. Samanlaiset urut löytyvät myös Tukholman tuomiokirkosta.

– On täysi mysteeri, miten keskellä saaristoa voi olla sellaiset urut, hämmästelee Söderlund.

Kirkossa on lisäksi säilynyt Suomen vanhin urkulaite, Nauvon positiivi. Se on tällä hetkellä esillä museovirastossa.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän ohjelmasta, mitä muuta Aaro Söderlund kertoi saaristosta, viikingeistä ja käynnissä olevista projekteista. Lisäksi lähetyksessä kerrotaan muinaislinnavuoren mielenkiintoisesta historiasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja