Tämän upean luonnonilmiön takia saaristoon kannattaa matkustaa talvellakin

Monet ovat tottuneet matkustamaan saaristoon vain kesäisin. Tekemistä löytyy kuitenkin talvellakin. Kasviplanktonin kuoleman ansiosta myös luonto näyttäytyy uudella tavalla.

Saaristomeri on osa Tukholmasta Tallinnaan ulottuvaa 100 000 saaren murtovesisaaristoa.

– Yleinen väärinkäsitys saaristosta on, että se olisi talvella täysin hiljainen. Se ei pidä ollenkaan paikkaansa. Meillä on myös talvisaikaan merkittävää kulttuuritarjontaa. Esimerkiksi tämän vuoden lokakuussa järjestämme Nauvossa, Korppoossa ja Houtskarissa aivan uuden Musica Silentii in Achipelago -festivaalin, nauvolainen arkkitehti Aaro Söderlund sanoo.

Kesäisin saaristo houkuttelee aurinkoisuudellaan ja rikkaalla luonnolla. Tietyllä tavalla alue kuitenkin kaunistuu entisestään lämpötilojen laskiessa.

– Kun kasviplankton syksyllä kuolee ja vajoaa pohjaan, merestä tulee kristallinkirkas. Näky on aivan uskomaton, sukeltajien ja melojien pitäisi ehdottomasti kokea se. Viime vuonna melontakausi kesti saaristossa huikeat 10 kuukautta.

Tunnelmaa joulumyyjäisistä

Lumitalvea ei saaristossa voidakaan taata.

– Lumikelkkojen sijaan käytämme mönkijöitä, Söderlund sanoo.

Saaristoon järjestetään ympäri vuoden ostosmatkoja. Talvella voi tunnelmoida vaikka joulumyyjäisissä.

– Kaupat ja torit ovat sitä eksoottisempia, mitä ulommas saaristoon menee. Liikkumista auttavat päivittäiset bussivuorot Helsingistä ja Turusta sekä yhteysalukset, joilla pääsee noin sataan eri satamaan täysin ilmaiseksi.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat