Matkailun puolustajat: Koulujen kesälomia pitäisi siirtää kaksi viikkoa myöhempään

Suomen koulujen kesälomien ajoitus saa kylmää kyytiä nauvolaiselta arkkitehdiltä Aaro Söderlundilta sekä entiseltä kunnanjohtajalta Bo Lindholmilta. Kaksikko on sitä mieltä, että lomakautta pitäisi siirtää kaksi viikkoa myöhäisemmäksi.

Nauvon veneilysesonki alkaa toukokuussa ja nousee täyteen tehoon juhannuksen jälkeen. Huippulukemat ajoittuvat heinäkuun kolmanteen viikonloppuun.

– Heti elokuun ensimmäisenä viikonloppuna koittaa romahdus. Siitä lähtien veneitä näkyy satamassa vain viikonloppuisin. Noina päivinä paikat ovat kuitenkin aivan täynnä. Se kertoo siitä, että tulijoita kyllä olisi, jos ihmiset vain pääsisivät paikalle, Aaro Söderlund sanoo.

Mutta kun eivät pääse.

– Tänä vuonna koulut alkoivat esimerkiksi Lahdessa jo yhdeksäs elokuuta. Euroopassa lomat sen sijaan loppuvat vasta elokuun lopussa tai syyskuun alussa.

Sesonki katkeaa

– Suomi ampuu itseään jalkaan tässä asiassa. Matkailu on maailman nopeimmin kasvava elinkeino, mutta koulujen alkaminen katkaisee sesongin sääolojenkin kannalta täysin luonnottomasta kohdasta, Söderlund selittää.

Bo Lindholm kertoo, että saariston kunnanjohtajat ovat ehdottaneet kesälomien myöhäistämistä useaan otteeseen.

– 1990-luvulla päästiin jo niin pitkälle, että tuntui, että nyt asia lähtee eteenpäin. Mutta ei siitä mitään tullut. Vuonna 2003 tehdyssä Opetushallituksen raportissa ajatus tyrmättiin, Lindholm sanoo.

– Viesti oli suurin piirtein se, että koska ei ole tarkkaan päätetty, mitä asialle tehdään, myöskään minkään vaihtoehdon taloudellista kannattavuutta ei kannata laskea, Söderholm lisää.

Jossain laskelmia sentään on tehty: Muumimaailmassa.

– Siellä pääteltiin, että kesälomien lopettaminen kaksi viikkoa myöhemmin lisäisi kassavirtaa noin 25 prosentilla, Lindholm sanoo.

Lomalaiset kohtaavat lapun luukulla

– Kukaan ei ole pystynyt esittämään järkisyitä sille, miksi Suomen käytäntö on sellainen kuin on. Tämä hölmöys pitää nyt poistaa. Jos maamme haluaa kasvattaa matkailua, meidän pitää päästä harmoniaan Euroopan lomarytmin kanssa. Kun eurooppalaiset nykyisin ehtivät paikalle rahat kourassa, meillä on jo lappu luukulla, Söderlund sanoo.

Lindholm muistuttaa, että yhteiskunta menettää nykyisellään valtavasti matkailurahoja.

– Viimeiset lomailijat vetäytyvät kaupunkeihin ja koteihinsa noin viikkoa ennen koulujen alkua. Samalla katoaa myös oleellinen osa kesätyövoimasta. Tämä ilmiö ei näy pelkästään saaristossa, vaan myös Lapissa ja muualla maassa, Lindholm sanoo.

– Ilmeisesti koetaan, että on helpompaa jatkaa niin kuin on aina tehty. Nyt olisi kuitenkin korkea aika harkita asiaa vakavasti uudestaan, Söderlund sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja