Suomalaiset rikkoivat uuden Guinnessin ennätyksen

Nauvossa rakennettu maailman pisin ruokapöytä ylsi Guinnessin maailmanennätykseen. Sen äärellä tarjoiltiin samanaikaisesti 650 lämmintä ateriaa.

163,5 metriä. Niin pitkä oli maailman pisin ruokapöytä, joka rakennettiin Nauvoon vuosi sitten kansainvälisen matkailukonferenssin loppuhuipennuksena.

– Idean pöydästä sai Paraisten matkailupäällikkö Niclas Gestranius jo kymmenisen vuotta sitten. Tavoitteena oli kerätä kansainvälistä huomiota ainutlaatuiselle saaristollemme, arkkitehti Aaro Söderlund kertoo.

Pöydän rakensi paikallinen yrittäjä työntekijöineen 2,5 metriä pitkistä rakennuslevyistä.

– Alun perin suunnitelmat tehtiin 100 metriä pitkälle pöydälle, sillä silloinen maailmanennätys oli 99 metriä. Kun selvisi, että Singaporessa oli tehty 160 metriä pitkä pöytä, kaikki suunnitelmat menivät uusiksi.

Guinnessiltä tarkastus

Kun rakentamiseen vihdoin päästiin, valmista tuli noin viikossa.

– Vauhti oli tavatonta. Kaiken kaikkiaan projektin parissa työskenteli yli 100 ihmistä.

Guinnessin maailmanennätysten tarkastaja tuli paikan päälle katsomaan pöytää.

– Hän syynäsi hyvin tarkkaan, että koko rakennelma oli varmasti yhtä pöytää eikä toisiinsa yhdisteltyjä osia. Tarkastaja ryömi pöydän alla etsien ja ronkkien saumakohtia, mutta eihän niitä ollut. Niinpä saimme maailmaennätyksen nimiimme.

Satoja aterioita samanaikaisesti

Pöytä pääsi hyötykäyttöön, kun siihen tarjoiltiin konferenssissa yhtä aikaa 650 ateriaa.

– Ruokailun onnistuminen varmistettiin kaikenlaisilla jekuilla, kuten lämpöä johtamattomilla vakuumiastioilla. Paraislainen firma varusti kuorma-auton keittiöksi, ajoi sen teltan viereen ja hyökkäsi sieltä tarjoilemaan. Menuun kuului paikallista saaristolaisruokaa, savustettua kalaa, lammasta, silliä, perunoita, limppua ja paljon voita, Söderlund kertoo.

Tänä vuonna saaristossa juhlitaan vieläkin pidemmän pöydän äärellä.

– Vietämme syyskuun 15. päivänä sadonkorjuujuhlaa, johon tulee noin tuhat ihmistä. Ruoat tarjoillaan 180 metriä pitkästä pöydästä. Koska sillä ei enää pyritä tekemään maailmanennätystä, pöytä on yhtäjaksoisuuden sijaan jaettu kuuteen osaan. Se mahtuu juuri ja juuri jättiläismäiseen sirkustelttaan, jossa on myös näyttämö, tanssilattia ja baari.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Niclas Gestranius

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja