Mainos

Tätä ei moni pääse todistamaan! Karhuperhe kömpi talvipesästään – Hannu tallensi tapahtumasta ainutlaatuiset kuvat

0:20

Onnekkaan pesälöydön ansiosta Hannu Huttu sai kuvat, jollaisia ei välttämättä ole koskaan otettu Suomessa. 

Karjalankarhukoira haukkuu itsepintaisesti metsässä olevaa suurta mätästä. On loppusyksy ja hirvenmetsästys on käynnissä Suomussalmella. Aikansa koiraa houkuteltuaan metsästäjä Heikki Manninen saa koiran pois ja kesken jäänyt metsästys jatkuu.

Jo tuolloin metsästäjällä herää ajatus, että tyhjää koira ei haukkunut, vaan paikalla saattaisi olla karhun talvipesä.

Suomussalmelainen luontokuvaaja Hannu Huttu kuulee Manniselta tapauksesta. Jo tuolloin mielessä alkaa kyteä pesästä lähtevien karhujen kuvaamisesta.

Heräämisaika vaihtelee paljon

Tammikuussa kaksikko hiihtää lumisessa metsässä. Lunta ennätyspaljon ja tykkylumi on tehnyt laajoja metsätuhoja katkoen puita. Miehet ovat matkalla mättäälle, oletetulle karhunpesälle, sille samalle, jota metsästäjän koira syksyllä haukkui.

Havainto osoittautuu oikeaksi: kyseessä on kuin onkin karhun talvipesä. Miehet poistuvat vähin äänin tulolatuaan pitkin.

Maaliskuun alussa Hannu palaa uudelleen pesäkummulle. Hän virittää läheiseen puuhun kaksi liiketunnistimella varustettua järjestelmäkameraa ja riistakameran.

– Pennut tulevat usein aikaisin leikkimään pesän ulkopuolelle, joten siksi oli tärkeää virittää kamerat hyvissä ajoin. Karhulla heräämisaika vaihtelee paljon. Iso uros saattaa herätä aikaisinkin, Hannu sanoo.

"Kamerat aseteltava varovasti"

Kameroita viritellessä Hannulla oli ainoastaan tieto siitä, että pesässä on ainakin yksi karhu. Riistakameran hän vei pesälle, jotta pystyisi seuraamaan tapahtumia lähes reaaliaikaisesti.

Sähköpostiin tulisi aina viesti, kun kamera ottaisi kuvan.

– Kamerat pitää asetella mahdollisimman varovasti, ettei tule ääntä.

Hannu ottaa pesästä kuvaa myös dronella. Ilmakuvissa näkyy selvästi pesän lumesta sulanut ja laajentunut suuaukko.

Karhuemo tutustuu kameraan

Huhtikuun 10. päivä pesällä alkaa tapahtua. Ensin näkyviin ilmestyy karhuemon kuonoa, kohta koko karhun onkin jo ulkona pesästä. Emo käy tutustumassa myös Hannun kameroihin. Tällä kertaa riittää pelkkä nuuskiminen eivätkä kamerat vahingoitu.

– Vaaranahan siinä on, että kamerat ovat pian entiset. Karhuista kun ei koskaan tiedä, jos alkavatkin niitä käpistelemään, Hannu naurahtaa.

Emon perässä pesästä hangelle könyää kaksi viime vuonna syntynyttä pentua. Varsin pian emo pentuinen katoaa pesän ympäristöstä ja kuvista.

Vuonna 2015 Hannu oli onnistunut videoimaan kolmen samana vuonna syntyneen karhunpennun pesästä lähdön ja leikit pesän ympäristössä.


Ensimmäinen kerta Suomessa? 

Tilanteesta syntyy muutamia kuvia järjestelmäkameroihin, mutta valitettavasti riistakamera teki tenän ratkaisevalla hetkellä, eikä video tallennu. Videota tai ei, on tilanne silti ainutlaatuinen.

– Minun tiedossani ei ole, että vastaavia kuvia olisi Suomessa otettu koskaan. Muutenhan karhua kuvataan valtavan paljon, mutta pääsiassa valmiilla ruokintapaikoilla. Tällaisia kuvia ei ruokintapaikoilla oteta, täytyy olla se oikea pesä.

Yli 30 vuotta suomalaista ja suomussalmelaista luontoa kuvannut Hannu on kaksikin kertaa aikaisemmin kuvannut karhunpesää. Koirat ovat löytäneet pesät sattumalta muun metsästyksen yhteydessä.

– Pesiä ei ole paljon, ne ovat aika hyvin suojassa ja sijaitsevat usein vielä sellaisilla paikoilla missä ei paljon liikuta. On ylipäänsä harvinaista, että löytää asutun talvipesän ja pääsee sieltä lähteviä karhuja kuvaamaan. Vanhoja talvipesiä sen sijaan löytyy toisinaan.

– Minun tiedossani ei ole, että vastaavia kuvia olisi Suomessa otettu koskaan.

"Katsoin karhua silmästä silmään"

Ensimmäinen karhunpesä löytyi, kun Hannu oli lintumetsällä suomenpystykorvansa kanssa. Oli syyskuun loppu ja maahan oli satanut ensilumi. Koiran haukun suuntaan kävellessään karhu juoksi vastaan, ja niinpä Hannu katsoikin karhua silmästä silmään kontion ollessa noin 15 metrin päässä.

– Ajattelin lähteä siitä peruuttelemaan, mutta karhu lähtikin karkuun. Karhu ei kuitenkaan ilmeisesti saanut minusta vainua, vaan se olikin kiertänyt jäljistä päätellen parinsadan metrin päästä taakseni.

Lisää Hannu Hutun luontokuvia löytyy hänen kotisivuiltaan: www.hannuhuttu.com.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.