Tässä totuus rintasyövästä – tiesitkö näitä faktoja?

Rintasyöpätutkimus saa perinteisesti paljon näkyvyyttä erityisesti lokakuussa, kun rintasyöpätutkimusta tuetaan aktiivisesti ja siitä puhutaan ympäri maailmaa. Rintasyöpä sanana on tuttu kaikille, mutta yleisestä syövästä liikkuu useita harhaluuloja.

Kuinka paljon perintötekijät vaikuttavat riskiin sairastua rintasyöpään ja voiko mammografiassa käydä, jos on ottanut silikonit? Lue lisää rintasyöpää koskevista myyteistä.

Myytti: Rintasyövän voi saada vain, jos sitä on suvussa

Totuus: Karkeasti arvioituna jopa 70 prosentilla rintasyöpään sairastuneista naisista ei ole sukutekijöiden vuoksi kohonnutta riskiä sairastua. Riski sairastua rintasyöpään kasvaa, jos omalla vanhemmalla, sisaruksella tai lapsella on ollut rintasyöpä. Tällöin riski sairastua nousee kaksinkertaiseksi.

Myytti: Kaarituet aiheuttavat rintasyöpää

Totuus: Väitteille siitä, että kaarituellisten rintaliivien käyttö lisäisi riskiä sairastua rintasyöpään, ei ole saatu minkäänlaista tukea. Rintaliivien kireyden vuoksi esitetyt syöpään viittaavat väitteet eivät siis todennäköisesti pidä lainkaan paikkaansa.

Myytti: Suurin osa kyhmyistä rinnoissa on syöpää

Totuus: Karkeasti arvioituna noin 80 prosenttia rinnoista löytyneistä kyhmyistä on kystia tai muita kudosmuutoksia, joilla ei ole mitään tekemistä syövän kanssa. Valtaosa rinnoista löytyneistä kyhmyistä ei siis ole rintasyöpää. On kuitenkin tärkeää hakeutua lääkärin pakeille, jos omissa rinnoissa on tapahtunut muutoksia.

Myytti: Silikonit lisäävät riskiä sairastua rintasyöpään

Totuus: Tutkimusten mukaan silikonit eivät lisää naisten riskiä sairastua rintasyöpään. Jos rinnassa on silikoni, ei tavanomaisen mammografiatutkimuksen tekeminen ole kuitenkaan välttämättä mahdollista.

Myytti: Joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään

Totuus: Riski sairastua rintasyöpään lisääntyy kun ikää tulee lisää. Alle 30-vuotiaan naisen riski sairastua on huomattavasti alhaisempi kuin tätä vanhempien.

Myytti: Pienirintainen ei todennäköisesti sairastu rintasyöpään

Totuus: Rintojen koolla ei ole todettu olevan minkäänlaista yhteyttä rintasyöpään sairastumisen kanssa. Isorintaisten on kuitenkin vaikeampi havaita muutoksia rinnoissaan kuin pienirintaisten, sillä kudosta on enemmän. Välittämättä rintojensa koosta jokaisen naisen on syytä tutkia rintansa säännöllisesti.

Myytti: Rintasyöpä ilmenee aina kyhmynä rinnassa

Totuus: Kyhmy rinnassa voi kertoa rintasyövästä, mutta syöpä voi aiheuttaa rinnassa muunkinlaisia muutoksia. Turvotus, ihoärsytys, kipu rinnassa tai nänneissä sekä nesteen eritys voivat olla syövän merkkejä. Rintasyöpä voi levitä myös imusolmukkeisiin ja aiheuttaa niissä turvotusta ennen kuin kyhmy rinnoissa on tunnistettavissa. Mammografian avulla on todettu myös rintasyöpiä, joista ei ole havaittavissa mitään muita merkkejä.

Myytti: Rinnanpoiston jälkeen ei voi enää sairastua rintasyöpään

Totuus: Vaikka rinta olisi poistettu, voi rintasyöpään sairastua uudestaan. Rinnanpoisto kutistaa kuitenkin riskiä sairastua rintasyöpään peräti 90 prosentilla.

Myytti: Vuosittainen mammografia lisää syöpäriskiä

Totuus: Vaikka mammografian avulla rinnat tutkitaan säteilyn avulla, on säteilyn määrä niin pieni, ettei riski sairastua syöpään kasva. Mammografiassa on huomattavasti enemmän etuja kuin riskejä.

Myytti: Ylipaino ei lisää syöpäriskiä

Totuus: Ylipaino lisää riskiä sairastua rintasyöpään. Etenkin silloin, kun ylipaino on kertynyt vasta vanhemmalla iällä ja vaihdevuodet ovat alkaneet, nostaa ylipaino riskiä sairastua rintasyöpään.

Lue myös:

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Health.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja