Tässä on valtakunnan ykkösjoulukuusi! Löytyi Erjan ja Juhan pihalta Maskusta – ”Siinä kohtaa, kun kuusi katkaistiin, niin kyllä pelotti"

1:48

Mikä on 22 metriä korkea ja 43 vuotta vanha? Tietenkin valtakunnan ykkösjoulukuusi, joka loistaa paikallaan Turun tuomiokirkon edustalla aina Nuutinpäivään saakka. Tänä vuonna Suomen tunnetuin kuusi löytyi omakotitalon pihalta Maskusta.

Valtaisaa huomiota läpi joulunajan saavan kuusen lahjoittivat Turun kaupungille maskulaiset Erja ja Juha Laiho.

– Ei tunnu haikealta. Tuntuu pelkästään ylpeältä. Tämän hienompaa loppua ei yksikään kuusi juuri saa, tunnelmoi Erja Laiho.

– Tämä oli todella jännittävää. Siinä kohtaa, kun kuusi katkaistiin, niin kyllä pelotti, että pitääkö remmi sen kiinni siellä. Hienosti kaato kuitenkin hoidettiin, hän jatkaa.

Kuusesta luopuminen ei ainakaan vielä tuonut haikeutta pariskunnan mieliin.

– Kuusi on ollut tuossa niin kauan, kuin olemme täällä asuneet. Siinä se on tervehtinyt, kun postia on lähtenyt aamulla hakemaan, muistelee Juha Laiho kuusen vuosia kotitalonsa pihalla.

Valtaisa operaatio

Kuusen hallittu kaataminen alkoi maskulaisella omakotialueella noin aamuyhdeksän jälkeen. Tunteja kestänyttä operaatiota säesti hyytävä vesisade.

– Ei ole tosiaan kyse aivan perinteisestä kuusenhakureissusta. Jos normaalisti lähdetään pokasaha olalla metsään, niin nyt on hiukan järeämpää kalustoa mukana, kertoo Kuntecin työmaapäällikkö ja operaatiota johtanut Timo Kajava.

Kajava on valtakunnan ykköskuusen kaatamisessa mukana nyt jo kahdettakymmenettä kertaa.

– Olin arvioinut kuusta hieman vanhemmaksi. Arvioin, että tämä kuusi olisi ollut iältään noin 60-70 vuotta. Kun laskettiin vuosirenkaista, niin kuusi on 43 vuotta vanha ja painaa 3500 kiloa, kertoo Kajava.

Tarkat kriteerit

Tänä vuonna Turun tuomiokirkon edustalle oli ehdolla useampikin mitat täyttävä kuusi. Laihojen ehdottama kuusi vei kuitenkin voiton.

– Tämä on nykyisin jo ympärivuotinen projekti. Näitä mahdollisia potentiaalisia joulukuusia tarjotaan meille ympäri vuoden. Käymme niitä sitten katsomassa ja arvioimassa, kertoo Kuntecilta työmaapäällikkö Kajava valintaprosessin etenemisestä.

Kuusen valinnasta päätetään aina hyvissä ajoin. Tänä vuonna kuusi valittiin jo syyskuussa. Kriteerinä lopulliselle valinnalle vaikuttaa muun muassa kuusen pituus ja ulkonäkö. Myös kuusen kasvupaikka on ratkaisevassa osassa, kun kuusta lähdetään kaatamaan.

– Valinnan jälkeen alkaa papereiden täytteleminen ja lupien hakeminen. Varsinainen kuusenhakupäivä on aina lopulta se tehdyn työn huipennus, päättää Kajava.

​​​​​​​ 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja