Tässä on uusi supertomaatti – "huikeita terveyshyötyjä"

Brittitutkijat ovat kehitelleet uuden superterveellisen, purppuranvärisen tomaatin.

Englantilaiset tiedemiehet ovat onnistuneet luomaan geenimanipulaation avulla uuden, runsaasti terveyshyötyjä sisältävän tomaattilajikkeen. Tomaattilajike kasvatettiin Kanadassa, jossa geenimanipulaation liittyvät lait ovat Eurooppaa löyhemmät. Tutkijat aikovat valmistaa ensimmäisestä valmistuneesta sadosta yli 2000 litraa tomaattimehua tutkimuskäyttöön. Tutkimuksilla tiedemiehet pyrkivät todistamaan tomaatin terveellisyyden ja kaupallistamaan tuotteen tulevaisuudessa.

Tutkijoiden mukaan purppuranvärisillä tomaateilla on huikeita terveyshyötyjä, muun muassa tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia. Lisäksi tomaattien on jo osoitettu laboratoriokokeissa hidastavan syöpää hiirillä. Uudet supertomaatit säilyvät myös tuplasti tavallisia tomaatteja pidempään kaupoissa.

Tomaattien purppura väri on peräisin sen sisältämistä antosyaani-yhdisteistä, joita on myös esimerkiksi mustikoissa, karhunvatukoissa ja muissa tummanvärisissä marjoissa. Uusissa tutkimuksissa aiotaankin selvittää, miten purppuran tomaatin ja tomaattimehun sisältämät antosyaanit vaikuttavat syöpää, sydäntauteja ja muita kroonisia sairauksia sairastavien ihmisten ruokavaliossa.

Uuteen supertomaattiin liittyvää tutkimusta on rahoittanut myös Euroopan Unioni.

Lähde: Daily Mail

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat