Tässä se on: Pääministeri Sipilän EU-johtajille jakama prosessikaavio turvapaikanhausta

Pääministeri Juha Sipilän eilen väläyttämä prosessikaavio julkaistiin tänään täsmällisessä muodossa. Kaavio kuvaa Kreikan saarille tulevan henkilön matkaa turvapaikanhakijaksi EU-alueelle tai palautettavaksi Turkkiin. Useimmissa tapauksissa tulos on palautus Turkkiin.

Prosessikaavio alkaa siitä, kun henkilö tulee järjestäytymättömästi Kreikan saarelle. Ensimmäinen kysymys on "haetko turvapaikkaa?" Jos et, seuraa palautus Turkkiin.

Olennaista on se, onko tulija Syyriasta vai ei - koko järjestelmä keskittyy nimenomaan syyrialaispakolaisiin. Lähtömaa on seuraava kysymys. Olipa vastaus mikä tahansa, seuraava kysymys on "oletko erityistapaus eli haavoittuvassa asemassa". Tällaisia ovat esimerkiksi yksin tulevat lapset. Tällöin käynnistyy normaali turvapaikkakäsittely.

Tarkenna kaavioon klikkaamalla!

Lähes kaikki reitit johtavat kohti palautusta Turkkiin. "Turvapaikka Kreikasta" -ruutuun päätyvät ainoastaan haavoittuvassa asemassa olevat sekä ne, jotka on jo palautettu Turkkiin ja poimittu sieltä EU:n turvapaikkaohjelmaan.

Jälkimmäistä taas säätelee EU:n ja Turkin välinen sopimus siitä, että jokaista Turkkiin palautettua syyrialaista kohti otetaan yksi syyrialainen kiintiöpakolainen Turkista.

Mallin toivotaan nyt välittävän selkeän viestin siitä, että järjestäytymättömästi Kreikkaan tulevat palautetaan lähes johdonmukaisesti Turkkiin ja turvapaikan EU-alueelta saa vain virallisten reittien kautta. 

Pääministeri kertoi eilen sanoi jakaneensa prosessikaavionsa myös muille valtionjohtajille.

– Se on nyt runsaasti levitettynä tuolla porukassa. Sitä (he) tutkivat sitten yön yli.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja