"Tarvitaan 500 miljardia euroa!" – komissaarilta vahva kannanotto EU:n ilmastotavoitteisiin

EU luokittelemassa ydinvoimaa ja maakaasua kestäviksi – ministeri kummeksuu maakaasun osuutta 3:01
Video: EU luokittelemassa ydinvoimaa ja maakaasua kestäviksi – ministeri kummeksuu maakaasun osuutta

EU-komissaari Thierry Bretonin mukaan jäsenmaissa tarvitaan uusiin ydinvoimalaitoksiin noin 500 miljardin euron investoinnit vuoteen 2050 mennessä. Breton kommentoi asiaa Journal du Dimanche -sanomalehden haastattelussa.

– Olemassa olevaan ydinvoimaan tarvitaan 50 miljardin euron investoinnit vuoteen 2030 mennessä. Ja uusien laitosten rakentamiseen tarvitaan 500 miljardia euroa! Tämä tarkoittaa noin 20 miljardia vuodessa, EU:n sisämarkkinoista komissiossa vastaava Breton sanoo.

Breton perustelee arvioitaan sillä, että ydinvoimaa tarvitaan siirtymässä pois fossiilisten energiamuotojen, kuten hiilivoiman, käytöstä. 

Vuodenvaihteessa uutisoitiin, että komissio on lisäämässä pitkän harkinnan jälkeen ydinvoiman vihreiden energiamuotojen listalle niin sanotussa taksonomia-asetuksessa. Taksonomialla arvioidaan olevan huomattavia vaikutuksia energiamuotojen tulevaan rahoitukseen, sillä se määrittelee sijoittajille, mitkä ovat ympäristön kannalta kestäviä sijoituskohteita.

Muun muassa Saksa ja Itävalta kuuluvat jäsenmaihin, jotka ovat vastustaneet ydinvoiman luokittelua vihreäksi energiamuodoksi. Ydinvoiman puolesta on liputtanut etenkin Thierry Bretonin kotimaa Ranska sekä joukko muita jäsenmaita, joihin myös Suomi kuuluu. 

– Hiilineutraaliuden saavuttamiseksi energiantuotannon hiilettömyyteen on panostettava. Varsinkin kun huomioidaan, että sähkön kysynnän arvioidaan kaksinkertaistuvan 30 vuodessa, Breton sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että on täysin jäsenmaiden asia, mitä energiamuotoja ne haluavat käyttää. EU-maissa on sitouduttu hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat