Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tapatko ruoasta ravinteet väärällä kypsennyksellä? Kokeile tätä!

Hauduttaminen on oletettavasti terveellisempi tapa laittaa ruokaa, kuin paistaminen.
Hauduttaminen on oletettavasti terveellisempi tapa laittaa ruokaa, kuin paistaminen.Shutterstock
Julkaistu 26.01.2014 17:15

Haudutetut vihannekset ja liha ovat suussa sulavan pehmeitä ja maukkaan makuisia.

Vihanneksen tai lihan käsittelyprosessi ja valmistustavat vaikuttavat suuresti siihen, miten ravintorikas valmis ateriasi on.

Tuoreet vihannekset ja hedelmät

Mitä lyhyempi aika hedelmän tai vihanneksen poimimisesta on, sitä enemmän siinä on jäljellä vitamiineja. Vihannesten kokkaaminen ja valmistusprosessi väistämättä vähentää niissä luonnostaan esiintyviä hyödyllisiä ravintoarvoja. Mitä enemmän käsittelet raaka-ainetta ennen sen syömistä, sitä vähemmän siinä on vitamiineja.

Keittäminen

Keittäminen on yleisimpiä tapoja valmistaa vihanneksia lihan tai kalan kanssa. Porkkanoita, ruusukaaleja ja kukkakaaleja on helppoa ja nopeaa pehmentää kiehuvassa vedessä.

Näin ei kuitenkaan välttämättä kannattaisi tehdä. Erityisesti B- ja C-vitamiinit liukenevat helposti irti vihanneksista kiehuvassa vedessä, ja kasvikset menettävät suuren osan vitamiinipitoisuudestaan.

Leikkaaminen

Floridan yliopiston maatalous- ja ruokatutkimuslaitoksen mukaan myös vihannesten pilkkominen pieniin osiin vähentää niiden vitamiinipitoisuutta. Myös jatkuva vihannesten kääntely ja sekoittelu kattilassa on tuhoisaa vitamiineille.

Hauduttaminen

Kolumbian yliopiston terveystietopankin mukaan pahin ravintoarvojen tappaja on korkea kuumennuslämpötila ja keitinveden mukana hukkaan heitetyt vitamiinit.

Hauduttaminen onkin paras keino säästää vitamiinit ruoassa, jos et halua syödä vihanneksia raakana. Ravintoarvot säilyvät haudutetun ruoan nesteessä. Muista pitää huolta, että neste ei pääse kiehumaan haudutuspadassa.

Paistaminen

Pannulla paistaessa on hankalinta hallita lämpötiloja ja ruoan kypsymistä. Toisin kuin paistinpannulla, uunissa tai padassa kokatessa lämpötilaa voidaan vähentää, ja vastaavasti kypsennysaikaa pidentää.

Terveyskirjaston mukaan minkäänlaista rasvaa ei pitäisi kuumentaa savuavaksi. Lämpötilan kohotessa yli 200 asteeseen monityydyttymättömien rasvahappojen rakenne alkaa muuttua, mikä puolestaan voi aiheuttaa elimistölle haitallisia yhdisteitä. Mitä enemmän korkeita paistolämpötiloja voidaan välttää, sitä turvallisempaa se on elimistölle.

(MTV LIFESTYLE)

Lisää aiheesta:

Kuinka kauan keitetty riisi säilyy huoneenlämmössä tai jääkaapissa?Säilytätkö perunoita jääkaapissa? Moni ei tiedä, mitä siitä voi seurata7 virhettä, joihin moni sortuu pakastevihannesten kanssa – ethän tee näin?Luulitko sinäkin, että kahvi säilyy parhaiten jääkaapissa? 8 tuttua ruokamyyttiä, joihin tulisi jo lakata uskomastaViisi ruoanlaittotapaa, jotka pilaavat ruokasi huomaamatta – näistä kannattaa luopua välittömästi!Kannattaako porkkana keittää vai ei? Totuus tutuista ruokamyyteistä
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 18:50
    Syöpä

    Rinnat pitää tutkia joka kuukausi – näin teet sen oikein kotona

  • 17:27
    Musiikki

    Tämän ikäisenä kuultu musiikki on sinulle merkityksellisintä – suuri suomalaistutkimus selvitti

  • 17:24
    Ruoka

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • 15:07
    Lapset

    Iso osa lapsista jää harrastusten ulkopuolelle – yksi ryhmä korostuu

  • 12:52
    Muotimaailma

    Sami Sykkö nimeää suomalaisten muotimerkkien helmasynnin