Tapatko ruoasta ravinteet väärällä kypsennyksellä? Kokeile tätä!
Haudutetut vihannekset ja liha ovat suussa sulavan pehmeitä ja maukkaan makuisia.
Vihanneksen tai lihan käsittelyprosessi ja valmistustavat vaikuttavat suuresti siihen, miten ravintorikas valmis ateriasi on.
Tuoreet vihannekset ja hedelmät
Mitä lyhyempi aika hedelmän tai vihanneksen poimimisesta on, sitä enemmän siinä on jäljellä vitamiineja. Vihannesten kokkaaminen ja valmistusprosessi väistämättä vähentää niissä luonnostaan esiintyviä hyödyllisiä ravintoarvoja. Mitä enemmän käsittelet raaka-ainetta ennen sen syömistä, sitä vähemmän siinä on vitamiineja.
Keittäminen
Keittäminen on yleisimpiä tapoja valmistaa vihanneksia lihan tai kalan kanssa. Porkkanoita, ruusukaaleja ja kukkakaaleja on helppoa ja nopeaa pehmentää kiehuvassa vedessä.
Näin ei kuitenkaan välttämättä kannattaisi tehdä. Erityisesti B- ja C-vitamiinit liukenevat helposti irti vihanneksista kiehuvassa vedessä, ja kasvikset menettävät suuren osan vitamiinipitoisuudestaan.
Leikkaaminen
Floridan yliopiston maatalous- ja ruokatutkimuslaitoksen mukaan myös vihannesten pilkkominen pieniin osiin vähentää niiden vitamiinipitoisuutta. Myös jatkuva vihannesten kääntely ja sekoittelu kattilassa on tuhoisaa vitamiineille.
Hauduttaminen
Kolumbian yliopiston terveystietopankin mukaan pahin ravintoarvojen tappaja on korkea kuumennuslämpötila ja keitinveden mukana hukkaan heitetyt vitamiinit.
Hauduttaminen onkin paras keino säästää vitamiinit ruoassa, jos et halua syödä vihanneksia raakana. Ravintoarvot säilyvät haudutetun ruoan nesteessä. Muista pitää huolta, että neste ei pääse kiehumaan haudutuspadassa.
Paistaminen
Pannulla paistaessa on hankalinta hallita lämpötiloja ja ruoan kypsymistä. Toisin kuin paistinpannulla, uunissa tai padassa kokatessa lämpötilaa voidaan vähentää, ja vastaavasti kypsennysaikaa pidentää.
Terveyskirjaston mukaan minkäänlaista rasvaa ei pitäisi kuumentaa savuavaksi. Lämpötilan kohotessa yli 200 asteeseen monityydyttymättömien rasvahappojen rakenne alkaa muuttua, mikä puolestaan voi aiheuttaa elimistölle haitallisia yhdisteitä. Mitä enemmän korkeita paistolämpötiloja voidaan välttää, sitä turvallisempaa se on elimistölle.
(MTV LIFESTYLE)
Uusimmat
-
00:56
Celine Dionin ja Lady Gagan duetto jäi haaveeksi
-
00:47
Olympiatuli syttyi kuumailmapalloon Pariisin kaatosateessa – vakavasti sairas Celine Dion huipensi avajaiset
-
00:24
Olympiatulen sytyttäjät paljastuivat! Nolo moka väritti avajaisten huipennusta
-
00:01
Kysely: Lähes puolet suomalaisista pitää oman kunnan terveyspalveluja riittämättöminä
-
23:59
YK: Yli 180 000 palestiinalaista on joutunut pakenemaan taisteluja Etelä-Gazassa muutaman viime päivän aikana
-
23:23
Savonlinnan oopperajuhlissa helteet tuovat oman haasteensa Olavinlinnassa esiintymiseen – Torikka: Happi loppuu
-
23:01
Suomalainen startup-yritys muokkaa sinilevästä aurinkorasvan raaka-ainetta
-
22:12
Raju kulissifarssi julki kesken Pariisin seremonian – "Tämä on häpeällistä"
-
22:01
Kim Kardashian julkaisi näyttäviä otoksia Italiasta: "Seksipommi on astunut villaan"
-
21:58
"Pystyi hädin tuskin kävelemään" – nainen syötti koiransa hengiltä Uudessa-Seelannissa
-
21:55
Räväkät otteet Seinellä! Katso kuvat Suomen olympiajoukkueen avajaisriemusta
-
21:54
Trump vakuutti Netanjahulle voivansa järjestää asiat Lähi-Idässä, jos hänestä tulee presidentti
-
21:06
Muistatko Alexian? Uh La La La -hitti villitsee edelleen
-
21:05
Suomen keihästoivolta onnistunut veto olympialaisten kynnyksellä: "Tehoja oli"
-
21:03
Kerava pystytti omat asuntomessut peruutettujen tilalle - yli puolet uudesta kaupunginosasta viheraluetta
-
20:30
MTV seuraa: Pariisin olympialaisten avajaisissa esiintyi suomalainen viulisti
-
20:01
Huumeita, strippareita ja alkoholia – tosi-tv-tähti Scott Disick muistelee rankkoja aikojaan
-
19:41
Kaksi lasta löydettiin elottomana vedestä Vantaan Kuusijärveltä
-
19:31
Patrik Laineesta ilouutinen
-
19:20
Kolme ämpäriä joka päivä poimiva Prania ja Mari odottavat sukulaisiaan marjanpoimintaan Suomeen: "Ei heitä päästetä – on ikävä!"
-
Lataa lisää