Haudutetut vihannekset ja liha ovat suussa sulavan pehmeitä ja maukkaan makuisia.
Vihanneksen tai lihan käsittelyprosessi ja valmistustavat vaikuttavat suuresti siihen, miten ravintorikas valmis ateriasi on.
Tuoreet vihannekset ja hedelmät
Mitä lyhyempi aika hedelmän tai vihanneksen poimimisesta on, sitä enemmän siinä on jäljellä vitamiineja. Vihannesten kokkaaminen ja valmistusprosessi väistämättä vähentää niissä luonnostaan esiintyviä hyödyllisiä ravintoarvoja. Mitä enemmän käsittelet raaka-ainetta ennen sen syömistä, sitä vähemmän siinä on vitamiineja.
Keittäminen
Keittäminen on yleisimpiä tapoja valmistaa vihanneksia lihan tai kalan kanssa. Porkkanoita, ruusukaaleja ja kukkakaaleja on helppoa ja nopeaa pehmentää kiehuvassa vedessä.
Näin ei kuitenkaan välttämättä kannattaisi tehdä. Erityisesti B- ja C-vitamiinit liukenevat helposti irti vihanneksista kiehuvassa vedessä, ja kasvikset menettävät suuren osan vitamiinipitoisuudestaan.
Leikkaaminen
Floridan yliopiston maatalous- ja ruokatutkimuslaitoksen mukaan myös vihannesten pilkkominen pieniin osiin vähentää niiden vitamiinipitoisuutta. Myös jatkuva vihannesten kääntely ja sekoittelu kattilassa on tuhoisaa vitamiineille.
Hauduttaminen
Kolumbian yliopiston terveystietopankin mukaan pahin ravintoarvojen tappaja on korkea kuumennuslämpötila ja keitinveden mukana hukkaan heitetyt vitamiinit.
Hauduttaminen onkin paras keino säästää vitamiinit ruoassa, jos et halua syödä vihanneksia raakana. Ravintoarvot säilyvät haudutetun ruoan nesteessä. Muista pitää huolta, että neste ei pääse kiehumaan haudutuspadassa.
Paistaminen
Pannulla paistaessa on hankalinta hallita lämpötiloja ja ruoan kypsymistä. Toisin kuin paistinpannulla, uunissa tai padassa kokatessa lämpötilaa voidaan vähentää, ja vastaavasti kypsennysaikaa pidentää.
Terveyskirjaston mukaan minkäänlaista rasvaa ei pitäisi kuumentaa savuavaksi. Lämpötilan kohotessa yli 200 asteeseen monityydyttymättömien rasvahappojen rakenne alkaa muuttua, mikä puolestaan voi aiheuttaa elimistölle haitallisia yhdisteitä. Mitä enemmän korkeita paistolämpötiloja voidaan välttää, sitä turvallisempaa se on elimistölle.
(MTV LIFESTYLE)
Uusimmat
-
00:46
Jukka Jalonen jyrisi MM-areenan uumenissa – tiuskaisi NHL-kovanaaman rottatempusta: "Parempi pitää turpa kiinni"
-
00:38
Kylian Mbappelta vahvistus – lähtee PSG:stä
-
00:14
Jääkiekon MM-kisat 2024: Otteluohjelma ja tulokset
-
00:11
Leijonat-hyökkääjä loukkaantui, Lasse Kukkonen haukkui Tshekin NHL-pakin lyttyyn – "Ällöttävä teko!"
-
00:03
Tshekki vei trillerin rankkareilla! Leijonille pettymys MM-avauksessa – näin ottelu eteni
-
23:56
Tshekki aiheutti Leijonille heti avaustappion – Harri Säteriltä ilmiömäinen esitys
-
23:28
Jesse Puljujärvi näytti härkämäisiä voimiaan – Tshekki-puolustaja lennähti komeasti katolleen
-
23:06
Tätä et nähnyt lähetyksessä: Leijonien valmentaja teki jäätävän havainnon – pelasti Suomen takaiskulta MM-avauksessa
-
22:51
Tshekki iski kiekon jo Leijonien verkkoon – Jukka Jalosen valmennustiimin temppu pelasti Suomen takaiskulta
-
22:24
Kolme ruksia vaihtui 84-metriseen – asiantuntija hehkuttaa Oliver Helanderia: "EM-kisoihin mitalikandidaatti"
-
22:20
Tulvat tappoivat kymmeniä Afganistanin pohjoisosassa
-
22:13
Tshekin NHL-jyrä haki hirmutööttiä summerin soidessa – Mikael Granlund menetti malttinsa
-
22:02
Netanjahu Dr. Philin haastattelussa: Me teemme sen, mikä tehdä täytyy
-
22:01
Olga Temonen kävi jälleen syöpähoidoissa ulkomailla
-
21:59
Espoossa suuri tulipalo koululla – poliisi epäilee tahallaan sytytetyksi
-
21:50
Alankomaiden edustaja Joost Klein ei esiinny myöskään toisissa pukuharjoituksissa – EBU: "Tutkinta on kesken"
-
21:25
Taksikuljettaja Olympiaterminaalin taksirajoituksesta: "Miksi minuun ei luoteta?"
-
21:13
Asiantuntija varoittaa Leijonat-tähtiä Tshekin NHL-jyrästä – "Vähän harmaalla alueella"
-
21:06
Oliver Helanderilta kysyttiin mahdollisesta EM-menestyksestä – näin hän vastasi
-
21:01
Näin parantumattomasti sairaat puhuvat siitä, kuinka haluaisivat kuolla: "Haluaisin, että olisi semmoinen vaihtoehto"
-
Lataa lisää