Tänään vietetään Runebergin päivää – lue torttuleipurin muistilista!

Ostatko runebergintortut valmiina kaupasta vai leivotko itse? Jos valitset itsetehdyt leivonnaiset, lue viime hetken muistilista, joilla tortut onnistuvat!

Runebergin päivää vietetetään 5. helmikuuta. Päivään kuuluvat olennaisena osana runebergintortut, jotka tarinan mukaan kehitti runoilija J.L. RuneberginFredrika-vaimo kaapissa olleista aineksista. Toisten tarinoiden mukaan kunnia reseptistä kuuluu todellisuudessa eräälle porvoolaiselle kondiittorille, jonka reseptiä mukaellen Fredrika valmisti leivonnaiset lievittääkseen miehensä makeannälkää.

Runebergin kerrotaan nauttineen torttuja aamiaisryyppynsä kanssa.

Muista nämä vinkit, kun leivot runebergintorttuja:

– Perinteiset runebergintortut tehdään yleensä korkeissa, lieriön mallisissa vuoissa, mutta voit myös käyttää muffinssivuokia, muffinsipeltiä tai silikonivuokia. Voit myös laittaa koko taikinan kakkuvuokaan ja tehdä kokonaisen kakun torttujen sijaan.

– Jos teet tortut matalammissa, pienemmissä vuoissa, muista, että paistoaika voi olla aavistuksen lyhyempi, kuin korkeissa muoteissa paistettujen. Lisäksi tällöin torttuja saattaa tulla enemmän, joten voit tarvita enemmän hilloa ja kuorrutetta kuin reseptissäsi on kenties ohjeistettu.

– Muista huolellinen kostutus. Voit käyttää kostutukseen esimerkiksi sokerivedellä laimennettua punssia, rommia tai mantelilikööriä. Varo kuitenkin, ettei tortun maku katoa täysin alkoholin alle. Pelkkä sokerivesikin käy, jos et halua käyttää kostutukseen alkoholia.

– Hieman terveellisemmät tortut teet, kun vaihdat vaaleat jauhot tummiin. Kokeile esimerkiksi käyttää hiivaleipäjauhoja vehnäjauhojen sijaan ja korppujauhojen sijaan ruiskorppujauhoja. Jos haluat tortuista hieman keveämmät, korvaa osa margariinista kermaviilillä.

– J.L. Runeberg nautti tortut punssiryypyn kera, mutta kahvikupillisen kanssa ne maistuvat taatusti aivan yhtä hyvälle.

Runebergin tortut

noin 12 kpl

200 g voita tai margariinia

2 dl sokeria tai fariinisokeria

2 munaa

2 dl Myllyn Paras Karkea Vehnäjauhoja

2 dl Myllyn Paras Korppujauhoja

2 dl mantelilastuja tai piparimuruja

2 tl kardemummaa

½ tl manteliuutetta tai 2 rkl mantelilikööriä

2 dl smetanaa, ranskankermaa tai kermaa

1 tl soodaa

Täytteeksi:

noin 2 dl paistonkestävää vadelmahilloa

Kostutukseen:

noin 1 dl vettä

1 rkl sokeria

1 tl manteliuutetta tai 2 rkl mantelilikööriä, punssia tai vahvaa omenamehua

Päälle:

paistonkestävää vadelmahilloa

sokerivesikuorrutetta

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat vaahtoon vatkaten yksitellen. Lisää kuivat aineet. Mikäli kotoa/kaupasta ei löydy manteliuutetta tai et pidä sen melko voimakkaasta mausta, voit käyttää torttujen mausteena hyvin myös mantelilikööriä ja/tai kardemummaa. Sekoita taikinaan lopuksi kermavalmiste, johon olet sekoittanut soodan.

Käytä Runebergin torttumuotteja, mikäli omistat sellaisia. Myös syväkoloinen muffinssipelti sopii tarkoitukseen oikein hyvin. Tai voit käyttää folio- tai metallisia muffinssivuokia. Voitele ja korppujauhota vuoat. Jaa tasaiseksi sekoitettu taikina niihin. Paina teelusikalla jokaisen tortun keskelle nokare hilloa. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa 15–20 minuuttia kauniin keltaisiksi leivonnaisten koosta riippuen.

Kostuta kypsät Runebergin tortut sivelemällä niille maustettua sokerivettä. Laita vielä jokaisen tortun keskelle nokare vadelmahilloa, jos hillo on paiston aikana valunut tortun sisälle. Koristele sokerivesikuorrutuksella pursottamalla kuorrutteesta rengas hillon ympäri.


Kokeile myös:


(MTV LIFESTYLE)

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Lue myös:

    Uusimmat