Tämä yksityiskohta autosi mittaristossa voi paljastaa, jos ajovalot eivät ole päällä – apua myös pimeän perän syndroomaan

Auton valojen oikeaoppinen käyttö on aina kuljettajan vastuulla 4:25
Auton valojen oikeaoppinen käyttö on aina kuljettajan vastuulla. Päiväajovaloilla eli virallisesti huomiovaloilla ajavan tulee muistaa tarkistaa, että myös takavalot palavat. Muuten auton havaitseminen takaa lähestyessä voi olla pahimmassa tapauksessa liian myöhäistä. Tällä videolla opastetaan valojen oikeaoppiseen käyttöön.

Monissa uusissa ja uudehkoissa autoissa kuljettaja ei voi täysin luottaa ajovalojen automatiikkaan.

Syksyn edetessä myös illat pimenevät yhä aiemmin. Kuljettajien on ensiarvoisen tärkeää huolehtia ajovalojen kunnon lisäksi siitäkin, että ne tulee laitettua päälle.

Valitettavan moni auto kulkeekin liikenteessä takavalot pimeinä. Vakuutusyhtiö LähiTapiolan mukaan syynä ei useinkaan ole tietoinen riskinotto, vaan yksinkertaisesti tietämättömyys oman auton valojen toimintaperiaatteesta.

Käytännössä kaikissa uusissa autoissa ajovalojen kytkimen automaatti-asento sytyttää varsinaisten ajovalojen sijaan niin sanotut huomiovalot. Huomiovalot eivät kuitenkaan välttämättä kytke takavaloja päälle ollenkaan, mikä voi johtaa vaaratilanteisiin pimeällä.

Tilanne on valitettavan yleinen johtuen kuljettajalle kätevän automaattikytkennän helppoudesta. Asetus itsessään taas on peruja autovalmistajien monikansallisuudesta.

– Toisin kuin Suomessa, monissa maissa ajovalojen käyttö on pakollista vain pimeällä. Huomiovalot on kuitenkin suunniteltu käytettäviksi myös päiväsaikaan tavoitteena auttaa muita tienkäyttäjiä havaitsemaan liikkeellä oleva kulkuneuvo, eikä takavaloja tämän vuoksi ole välttämättä ohjelmoitu käynnistymään huomiovalojen kanssa, kertoo LähiTapiolan autopalveluista ja liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri yhtiön tiedotteessa.

Lisäksi huoli ilmastonmuutoksesta on vaikuttanut myös ajovaloihin – ei pelkästään käyttövoimavalintoihin.

– Huomiovalot kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä kuin normaalit ajovalot, mutta ne eivät vastaavasti välttämättä pidä valoja sulana lumisateella.

Valojen toimivuus ja oikea käyttö on kuljettajan vastuulla

Kuljettajan vastuulla on huolehtia valojen toimivuudesta ja niiden oikeasta käytöstä. Valokytkimen eri asentojen merkitys tulisikin opetella auton käyttöohjeisen tai asiantuntijan avustuksella.

Ajovalojen voi kuitenkin varmistaa olevan päällä yhdellä helpolla kikalla, nimittäin suuntaamalla katse auton mittaristoon.

– Jos auton mittaristo on pimeänä, niin silloin kannattaa ajaa auto tien sivuun ja säätää valokytkintä siten, että valot syttyvät siihen. Samalla myös huomiovalot vaihtuvat ajovaloihin käytännössä aina, Alaviiri vinkkaa.

Lähde: LähiTapiola

Lue myös:

    Uusimmat