Tämä yksinkertainen liike voi olla tärkein terveysteko kehollesi – ja se on kaikkien opeteltavissa

Tunnetko kummallisia kipuja selässä, kyljissä tai nilkoissa? Kokeile  liikettä, joka helpottaa särkyjä ja parantaa liikuvuutta. 

Men's Health kirjoittaa, että kyykky ja syväkyykky ovat tärkeitä liikkeitä kehollesi. Tämä yksinkertainen liikerata on ihmisille luontainen.

Kokeile kyykysssä istumista näin: laita jalat lantion levyiseen asentoon ja laskeudu suoraan alas istumaan jalkojen varaan selkä hyvässä ryhdissä. Pitkäjalkaiset voivat siirtää varpaitaan osoittamaan hiukan ulospäin, jotta ryhti ja tasapaino pysyvät liikeradan mukana paremmin. Syväkyykyssä ollaan syvällä kyykyssä, vain hiukan irti maasta. 

– Kyykyssä istuminen on ihmiselle kaikkein luonnollisin liike. Se kehittää kaikkia lihaksia, joita tarvitset kyykkäykseen, kuten vatsaa, kylkiä, reisiä, nilkkoja, polvia, sanoo fysioterapeutti Roop Sihota.

 Kokonaisvaltainen liike kannattaakin opetella viimeistään nyt. 

shutterstock_299991350
Kuvituskuva. 

Jos kyykkyyn pääseminen ei onnistu, se voi kertoa tästä 

Joillakin ihmisillä liikerata voi aiheuttaa kipua, tai kyykyn riittävään syvyyteen on vaikea päästä. Sihota kertoo samalla, mitä kyykkyyn pääsemisen vaikeus kertoo kehostasi.

– Jos et voi kyykätä oikein, sinulla on todennäköisesti huonosti liikkuvat nivelet ja liian kireät lihakset. 

Kyykkäämisen hankaluus voi kieliä myös polvien tai selän ongelmista. Syväkyykyssä ilmenevä kipu voi motivoida selvittämään sen takana piilevät syyt.

Pahempien kipujen syyt kannattaa tarkistuttaa lääkärillä tai fysioterapeutilla. Pitkän tauon jälkeen ilmenevää pientä kireyttä ei kannata säikähtää – ihmiset istuvat liikaa päivittäin, joten jos kehon huollosta ja liikkuvuudesta ei pidä huolta, keho väistämättä kangistuu. 

Kyykyssä istuminen jo itsessään lisää liikkuvuutta, ja se on tärkeä hyvinvointiteko kaikkien keholle. 

Lähde: Menshealth.com

Lue myös:

    Uusimmat