Uusi hyvä syy liikkua raskausaikana! Suotuisa vaikutus vauvan kehitykseen voi pienentää lapsuusiän lihavuuden riskiä

Raskaudenaikaisen liikkumisen huomattiin tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa vaikuttavan positiivisesti vauvan neuromotoriseen kehitykseen. Tutkijat uskovat, että raskaudenaikainen liikunta voi suojata vauvaa lapsuusajan lihavuudelta.
Terveen äidin raskaudenaikaisen liikunnan tiedetään olevan turvallista ja äidin terveyttä edistävää. Se voi vähentää raskausdiabeteksen, raskaudenaikaisen verenpaineen kohoamisen ja raskausmyrkytyksen vaaraa. Lisäksi raskaudenaikainen liikunta auttaa selviytymään raskausajan fyysisestä rasituksesta sekä nopeuttaa synnytyksen jälkeistä palautumista.
Mutta voisiko raskaudenaikaisesta liikunnasta olla hyötyä myös sikiölle?
Kysymystä pohtivat Etelä-Carolinan yliopiston tutkijat päättivät tutkia asiaa. Pienen otannan perusteella vaikuttaa, että näin todella on.
Tutkijat huomasivat äidin raskaudenaikaisen liikunnan vaikuttavan suotuisasti lapsen neuromotoristen taitojen kehittymiseen. Varhaisiin neuromotorisiin taitoihin lukeutuvat esimerkiksi lapsen kyky kannattaa päätään tukevasti sekä kyky koordinoida silmiä, käsiä ja suuta.
Lisäksi äidin raskaudenaikainen liikunta saattaa suojata vauvaa lapsuusiän lihavuudelta ja lihavuuteen liittyviltä sairauksilta, kuten diabetekselta ja sydänsairauksilta.
Näin tutkimus tehtiin
Tutkimukseen osallistui yhteensä 71 raskaana olevaa naista. Osa sattumanvaraisesti valituista naisista liikkui raskautensa aikana ja osa ei. Liikunta oli kohtalaisen kuormittavaa aerobista harjoittelua, jota tehtiin valvotusti kolme kertaa viikossa.
Tutkijat huomasivat, että raskauden aikana liikkuneiden äitien vauvat olivat kuukauden ikäisinä taitavampia liikkumaan kuin liikkumattomien äitien vauvat.
Tutkijat kirjoittavat, että äidin raskaudenaikainen liikunta voisi mahdollisesti vähentää lapsuusajan ylipainon riskiä. Taitavasti liikkuvat vauvat ovat luultavasti aktiivisia lapsia. Fyysinen aktiivisuus vähentää todennäköisyyttä lapsuusajan lihavuuteen.
Lasten lihavuus on suuri ongelma Yhdysvalloissa, mutta myös Suomessa. Meillä melkein joka neljäs lapsi ja nuori on ylipainoinen.
Tulokset ilmestyivät Medicine & Science in Sports & Exercise -tiedejulkaisussa.
Monet liikuntamuodot sopivat myös raskausajalle
Liikunnan voi aloittaa normaalin raskauden aikana, vaikka sitä ei olisi aiemmin harrastanut. Tällöin liikuntaharrastus tulee aloittaa rauhallisesti ja jakaa liikkuminen ainakin kolmelle viikonpäivälle. Tavoitteeksi kannattaa laittaa vähintään 2,5 tuntia hieman hengästyttävää liikuntaa viikossa.
Jos on liikkunut jo ennen raskautta säännöllisesti, voi liikuntaa jatkaa kuten ennenkin. Kaikkien raskaana olevien tulee muistaa juoda riittävästi vettä liikunnan aikana.
Raskaudenaikaisiksi liikuntamuodoiksi sopivat esimerkiksi:
- kävely
- juoksu
- pyöräily
- uinti
- soutu
- hiihto
- luistelu
- tanssi
- kuntosaliharjoittelu
Sen sijaan raskauden aikana ei saa harrastaa laitesukellusta. Raskauden puolivälin jälkeen tulee välttää tapaturma-alttiita lajeja, joissa kohtu joutuu voimakkaaseen hölskyvään liikkeeseen. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi hyppely ja ratsastus.
Raskaudenaikainen liikunta tulee keskeyttää, mikäli ilmenee seuraavia oireita:
- verenvuoto emättimestä
- lepohengenahdistus, huimaus tai rintakipu
- kova päänsärky
- alaraajan turvotus ja kipu
- sikiön liikkeiden väheneminen
- säännöllinen kivulias kohdun supistelu
- voimakas väsyminen tai voimattomuus
Uusimmat
-
08:45
Maailman koronakuolemien määrä nousi jo yli 2,5 miljoonaan – synkkiä rajapyykkejä on ylitetty myös Yhdysvalloissa ja Brasiliassa
-
08:42
NHL:n yön suomalaiset: Jesse Puljujärvi hiljensi sakot saaneen lähentelijän
-
08:40
HPK:n kehno kurssi kääntyi kuin salamaniskusta, Sihvonen kummastelee päävalmentajan alkukauden ratkaisua – "Teki saman virheen"
-
08:38
Norwegian jatkoi rämpimistään koronavuoden lopulla – liikenteessä keskimäärin vain 15 konetta
-
08:31
Suomalaiset innostuivat ostamaan asuntoja alkuvuodesta – hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla, mutta laskivat muualla
-
08:26
Pihtiputaalla palaa talo – asukas heräsi palovaroittimen ääneen
-
08:23
Bruttokansantuote pieneen kasvuun loppuvuonna – koko vuoden takapakki oli 2,9 prosenttia
-
08:21
Valkoisella Volvolla liikkuva kateissa Mikkelissä – ei saapunut työpaikalleen yövuoroon
-
08:16
Valtavat erot rokotettujen määrissä: Hävisikö EU koronarokotekisassa Isolle-Britannialle?
-
08:15
Pekka Virran poissaolo nakertaa Lukon peliä, apuvalmentaja joutunut ikävään asemaan – Sihvonen: "En tiedä, selviäisikö siitä kukaan"
-
08:10
Tiger Woodsin toipuminen etenee – siirtyi 34 kilometrin päähän
-
08:04
Vauvamonitori tallensi pikkupojan suloisen keskustelun keskellä yötä virtuaaliavustaja Alexan kanssa – "Tarvitsen isää"
-
07:52
Sirpa Selänne julkaisi liudan vanhoja kuvia: "Oli aika, jolloin olin vasta 30-vuotias ja siunattu kolmella pienellä pojalla"
-
07:45
Toyota herkutteli upeilla kuvilla Rovaniemen MM-rallin alla – Kalle Rovanperä innostui: ”Näyttää eeppiseltä, eikö niin?”
-
07:15
Perjantain suomalaiset Oberstdorfin MM-kisoissa: Nyt on mitalisauma
-
07:05
Kim Kardashian säkenöi kurveja nuolevassa eromekossaan – juhli ystäviensä kanssa ulkona ilman vihkisormustaan
-
07:02
Sorrutko Tinder-mokaan? Moni sabotoi rakkausmahdollisuutensa näin: "Mielessä on ajatus, että tämä tyyppi on ihan kasi plussa, mutta.."
-
06:56
Ex-HJK-tähti Alfredo Morelos paukutti hurjat tehot Eurooppa-liigassa – mutta minkä eleen hän tekikään!
-
06:55
Poikkeuksellinen voimailulahjakkuus: 10-vuotias tyttö herää kukonlaulun aikaan kolistelemaan puntteja – videolla tyylinäyte puhtaasta rinnallevedosta
-
06:51
Videokokous jatkuu: EU-maiden johtajat pohtivat yhteisen turvallisuuspolitiikan vahvistamista
-
Lataa lisää