Mainos

Tämä elävä fossiili on kaiku 250 miljoonan vuoden takaa

Tutkijat ovat löytäneet Enontekiöllä sijaitsevasta järvestä elävän fossiilin. Kyseistä äyriäislajia ei ole havaittu vuosikymmeniin.

Löydetyt kilpikidusjalkaiset ovat eläviä fossiileja, jotka ovat säilyneet rakenteellisesti muuttumattomina 250 miljoonaa vuotta. Suuren, soikean selkäkilpensä ja pitkän kaksihaaraisen perälisäkkeensä vuoksi äyriäinen muistuttaa sammakon nuijapäätä.

Helsingin yliopiston ja Metsähallituksen tutkijat löysivät lajin elokuun puolivälissä Somasjärvestä, joka sijaitsee Halti-tunturin lähellä Suomen ja Norjan rajan tuntumassa. Somasjärvi on melko suuri ja huonosti tutkittu tunturijärvi.

Löytö tehtiin, kun tutkijat olivat pyytäneet rautuja geneettisiä tutkimuksia varten. Äyriäiset olivat kalojen vatsassa.

– Ilmeisesti nämä Lepidurus arcticus -kilpikidusjalkaiset ovat rautujen pääravintoa, sillä suurin osa kaloista oli syönyt niitä, sanoo Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologisen aseman johtaja Antero Järvinen.

Kilpikidusjalkaisia löytyi neljän päivän aikana kuusi yksilöä, joista yksi Suomen puolelta. Eläimet liikkuivat alle metrin syvyisessä rantavedessä lähellä pohjaa. Matalaa hiekkarantaa on runsaasti sekä Suomen että Norjan puolella. Suurin yksilö oli kolmisen senttiä pitkä ja painoi 0,33 grammaa.

Tutkijat pyytävät tunturimaastossa retkeileviä ja kalastavia ilmoittamaan uusista havainnoista. Yliopistosta kerrotaan, että kaikki havainnot ovat tieteellisesti arvokkaita.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.