Tältä näyttää Meripelastusseuran uusi ilmatyynyalus – ainoastaan rajavartiolaitoksella vastaavia

Suomen Meripelastusseura on hankkinut maamme ensimmäisen, yksityisen meripelastuskäyttöön varustetun ilmatyynyaluksen. Aikaisemmin vastaavanlaisia aluksia on ollut vain rajavartiolaitoksella.

Ilmatyynyalus toimii yhteysaluksena Bågaskärin ja mantereen välillä Espoossa.

Aluksen mahdollisista meripelastustehtävistä sovitaan tapauskohtaisesti.

Meripelastuskäyttöön varustetun ilmatyynyaluksen nopeus on tämän päivän jäillä noin 30 solmua, mutta parhaimmillaan jopa 70-80.

Yli 8 metriä pitkä, 3 metriä leveä alus pystyy kuljettamaan 12 ihmistä.

Ainoastaan rajavartiolaitokselta löytyy vastaavanlaisesti varustettuja ilmatyynyaluksia, kertoo Meripelastusseuran tekninen päällikkö Lasse Kämäräinen.

– Sehän tietysti myös mahdollistaa meripelastustoiminnan, koska alus on varustettu meripelastuskäyttöön. Kuitenkaan sitä ei ole tässä vaiheessa tarkoitus ottaa ympärivuotiseen valmiuteen. Mahdollisista tehtävistä sovitaan meripelastuskeskuksen kanssa sitten tapauskohtaisesti erikseen.

Suomessa on käytössä muutamia kymmeniä ilmatyynyaluksia. Ne ovat lähinnä yhteysaluksina saarissa, venetaksi- ja yksityisissä käytöissä.

Meripelastusseuran uusi alus on kuitenkin hankittu ennen kaikkea yhteysalukseksi.

Uuden yhteysaluksen ansiosta Inkoon edustalla oleva Bågaskärin koulutuskeskus pystyy jatkossa toimimaan ympärivuotisesti.

Bågaskärin toimintakeskuksessa on vuosittain järjestetty noin 20 Meripelastusseuran omaa kurssia sekä useita seuran yhteistyökumppaneiden koulutustapahtumia. Kaikkiaan saarella vierailee yli 2000 ihmistä vuodessa. Ilmatyynyalus mahdollistaa nyt saaren toiminnan laajentamisen ympärivuotiseksi.

Keskukseen ei ole päässyt talvella eikä kelirikkoaikana, kertoo Bågasskärin isäntä Tomas Bäckman.

– Meillä ei ole tähän mennessä ollut mitään talvikulkuneuvoa saareen. Viimeksi siellä on käyty viime vuoden puolella, 20 joulukuuta.

Suomalaisten suunnittelema alus on rakennettu Virossa ja sen hankintahinta on 200 000 euroa.

Alus siirtyy Bågaskäriin maalis-huhtikuun vaihteessa.

Katso Tarja Hakulisen juttu (Seitsemän uutiset 27.3.2013)

Lue myös:

    Uusimmat