Lumia-myynti sukelsi – tältä näyttää Microsoftin tilanne älypuhelimissa

Microsoft on toistaiseksi käytännössä luovuttanut älypuhelinten myynnissä, vaikka yhtiöllä kaupoissa joitakin puhelimia yhä onkin. Alkuvuonna, tammi-maaliskuussa, kappalemääräiset Lumia-toimitukset sukelsivat 73 prosenttia vuoden takaisesta 8,6 miljoonasta Lumiasta enää vain 2,3 miljoonaan. Nähty lasku on Lumia-historian jyrkintä vauhtia.

Microsoft kertoi alkuvuoden tuloksestaan loppuviikosta. Markkinat pettyivät kokonaisuutena, ja Microsoftin osakekurssi laski jälkikaupankäynnissä yli 5 prosenttia.

Lumia-toimitukset olivat nyt samalla tasolla kuin alkuvuonna 2012 niiden tullessa markkinoille. Myös Microsoftin muiden puhelinten kuin Lumioiden eli peruspuhelinten toimitukset painuivat edelleen, nyt 15,7 miljoonaan kappaleeseen. Vielä vuosi aiemmin peruspuhelimia meni 24,7 miljoonaa. Puhelinten liikevaihto painui 46 prosenttia vertailukelpoisin valuutoin.

Microsoftilta on aiemmin viestitty, että tämä vuosi olisi sille eräänlainen välivuosi puhelimissa ja ensi vuonna yritettäisiin taas uudestaan. Nähtäväksi jää, tapahtuuko näin myös todella.

Jos älypuhelimissa eli Lumioissa Microsoftin kehitys on ollut surkeaa, on tarina toinen sen Surface-tabletti/tietokonelaitteiden osalta. Microsoft ei raportoi Surface-laitteiden toimitusmääriä, mutta niiden myynnin liikevaihto nousi nyt vuodentakaisesta 61 prosenttia vertailukelpoisin valuutoin uusien Surface Pro 4 ja Surface Book -mallien loppuvuodesta alkaneen myynnin yhä siivittämänä.

Windows-liiketoiminnassa myös hausta eli Bing-hakukoneesta on tullut Microsoftille jatkuvasti tärkeämpi. Nyt hakukoneen tuoma liikevaihto nousi vertailukelpoisilla valuuttakursseilla 18 prosenttia vuodentakaisesta ja Microsoft kertoi 35 prosenttia liikevaihdosta kertyneen Windows 10 -laitteilla tehdyistä hauista.

Microsoftin Windows-liiketoiminta kärsii PC-tietokoneiden myyntimäärän vääjäämättömästä laskusta. Microsoftin mukaan sen Windows-toiminta kuitenkin pieneni vähemmän kuin mitä PC-myynti laski. Laitevalmistajien kautta kertyvä Windows OEM -liikevaihto pieneni nyt 2 prosenttia.

Microsoftille vahvempia ja enemmän tulevaisuuden menestys- ja kasvumahdollisuuksia tarjoavia liiketoimintoja ovat edelleen Officen ympärille nivoutuvat tuottavuusohjelmistot sekä palvelimissa Azuren pilvipalvelut. Molemmissa toiminnoissa käynnissä on muutos pilvipohjaisuuteen aiemmasta Office- ja käyttöjärjestelmälisenssien kaupasta.

Officen kaupallinen yritysmyynti kasvoi 7 prosenttia vertailukelpoisin valuutoin. Lisenssimyynti pieneni, mutta Office 365 -pilven myynti kasvoi vastaavasti 63 prosenttia. Myös kuluttaja-Office-myynti nousi 6 prosenttia samoin laskettuna.

Palvelin- ja Azure-pilvipalvelumyynti puolestaan kasvoi alkuvuonna 5 prosenttia vertailukelpoisin valuutoin. Senkin osalta Windows Server -lisenssien myynti painui, mutta Azure-myynti kasvoi 120 prosentin vauhtia.

Kokonaisuutena Microsoft teki tammi-maaliskuussa raportoitua liikevaihtoa 20,5 miljardia dollaria eli 6 prosenttia viime vuoden alkua vähemmän. Tätä painoivat myös valuuttakurssimuutokset. Raportoitu liikevoitto laski 20 prosenttia 5,3 miljardiin dollariin ja nettotulos 25 prosenttia 3,8 miljardiin dollariin. Microsoftin raportoituja tuloslukuja painavat kuitenkin myös uudelleenjärjestelykulut muun muassa entiseen Nokian puhelinliiketoimintaan liittyen. Kertaluonteisista kuluista ja liikevaihdon jaksotuksista puhdistettua oikaistua liikevoittoa Microsoft teki 6,8 miljardia ja nettotulosta 5,0 miljardia. Oikaistu liikevoitto ja nettotulos kasvoivat 10 ja 6 prosenttia vuoden takaisesta vertailukelpoisin valuuttakurssein, eli käytännössä Microsoftin toiminta on huomattavasti raportoituja lukuja terveemmässä tilassa.

Lue myös:

    Uusimmat