Talousvalmentaja: Itseään ei voi säästää ulos rahaongelmista

Talousvalmentaja Mikko Sjögren ei ole innoissaan vallitsevasta yksinkertaisten säästövinkkien trendistä. Hänen mukaansa ainoa tie ulos rahaongelmista on nykyistä suuremmat tulot ja parempi talouden hallinta.

Oletko huomannut, että sinulla on yleensä kuukauden lopussa tililläsi aivan sama rahamäärä kuin edellisen kuukauden lopussa? Tämä johtuu talousvalmentaja Mikko Sjögrenin mukaan siitä, että taloutta ja rahaa säätelee sisäinen termostaatti.

Toisin sanoen olemme tottuneita tiettyyn rahamäärään. Jos tilillä on normaalitilanteeseen verrattuna liian vähän rahaa, syömme kaurapuuroa, kunnes tilanne tasoittuu. Jos tilillä on liikaa rahaa, annamme itsellemme luvan törsätä.

Näin saat palkankorotuksen

Sjögren korostaa sitä, että hyvän talouden ensiaskel on se, että tulot ovat suuremmat kuin menot. Tämä lienee lähes itsestäänselvyys, mutta siitä huolimatta suomalaiset kuluttavat Tilastokeskuksen mukaan 117,3 prosenttia siitä, mitä tienaavat. Tämä tarkoittaa sitä, että moni elää velaksi.

Jos nykyinen palkka ei riitä kattamaan haluttua elintasoa, voi tilannetta korjata kahdella tapaa: pienentämällä menoja tai kasvattamalla tuloja. Sjögren neuvoo, miten jälkimmäinen onnistuu.

– Palkankorotuksen saa siten, että tekee itsestään työnantajalle korvaamattoman. Tee paljon töitä ennen kuin pyydät palkankorotusta, sillä näin pystyt osoittamaan työnantajalle, että panostasi tarvitaan. Se ei toimi, että pyydät palkankorotusta ja lupaat vasta sen saatuasi panostaa enemmän.

Sijoita, älä säästä

Kun tulee puhe rahapulmista, tulee vastaus usein kuin apteekin hyllyltä: Tarvitaan lisää tietoa ja taitoa sekä enemmän itsekuria, jotta rahatilanne paranee. Sjögren ei kannusta tähän ajatteluun, sillä elämä käy hänen mukaansa kovin ikäväksi, jos se pyörii vain säästämisen ja kurin ympärillä. Säästäminen ei Sjögrenin mielestä edes ole mikään vastaus rahaongelmiin.

– Säästäminen on hanurista. Itseään ei voi säästää ulos rahaongelmista, sillä säästämällä saavutettu rahamäärä on liian pieni.

Sjögren kannustaa ihmisiä rohkeasti sijoittamaan, sillä sijoittamalla voi kerryttää suuriakin summia.

– Jos sijoitat 30 euroa kuukaudessa 20 prosentin korolla, saat 34 vuodessa miljoonan. Kymmenen prosentin korolla saman summan saa sijoittamalla 300 euroa kuukaudessa. Jotta voisit säästää miljoonan samassa ajassa, sinun pitäisi laittaa vuodessa piiloon lähes 30 000 euroa, mikä ei ihan jokaisen suomalaisen tuloilla ole mahdollista.

Lue myös:

Maaret Tiensuu/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat