Mainos

Ranskalainen taloustieteilijä Suomelle: "Säilyttäkää perintövero"

Varallisuuden keskittyminen on Suomessa vähäisempää kuin Yhdysvalloissa, mutta keskustelua epätasa-arvon kasvusta ei voi välttää.

Näin sanoo taloustieteilijä Thomas Piketty, jonka teemat tuloverotuksen ja erilaisten pääoma- ja varallisuusverojen suhteesta liittyvät esimerkiksi viime aikoina kiihtyneeseen perintöverokeskusteluun.  

Suomessa parhaillaan vierailevan Pikettyn mukaan keskustelu on hieman väärillä raiteilla, kun vertailukohtana käytetään vain perintöverosta luopunutta Ruotsia. Esimerkiksi Saksassa, Ranskassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa perintövero on käytössä.   

Suomesta mallia muille  

Piketty ehdottaa tulonjaon ongelmien ratkaisuiksi esimerkiksi progressiivista varallisuusveroa, perintöveroa ja progressiivista tuloveroa. Hän neuvookin Suomea säilyttämään perintöveron ja progressiivisen tuloveron.  

Pikettyn mielestä varallisuutta pitäisi verottaa kansainvälisesti, mutta verotuksen voi aloittaa pienemmälläkin alueella, esimerkiksi euroalueella. Keskiluokan ei tarvitse Pikettyn mielestä olla huolissaan omakotitalonsa tai kesämökkinsä verotaakasta, sillä verotus kohdistuisi vain nettovarallisuuteen.  

-Esimerkiksi 300 000 euron asunto ei vielä kerro rikkaudesta, jos lainaa on 290 000 euroa. Näin asunnosta maksettaisiin varallisuusveroa vain 10000 eurosta, Piketty sanoo.  

Taloustieteilijä vertaa tätä varallisuusveroa kiinteistöveroon, jota kaikki maksavat yhtä paljon. Näin varallisuusvero estäisi kiinteistöveroa paremmin omaisuuden kertymistä harvoille.  

Pikettyn ehdotuksia on kritisoitu epärealistisuudesta, sillä kaikkia valtioita on vaikea saada noudattamaan samankaltaista veropolitiikkaa ja estämään pääomien siirtymistä veroparatiiseihin.  

-Viisi vuotta sitten moni sanoi, että Sveitsin pankkisalaisuutta ei voi murtaa. Sitten Yhdysvallat vaati avoimuutta, mikä avasi pankkisalaisuutta, Piketty vastaa.  

Piketty vakuuttaa puolustavansa markkinataloutta, jota tarvitaan henkilökohtaiseen vapauteen. Liiallinen omaisuuden keskittyminen hänen mukaansa kuitenkin hidastaa talouskasvua ja murentaa demokratiaa, joten siihen pitäisi puuttua verottamalla.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.