Talotekniikan markkinat kasvussa

Talotekniikka-alan markkinat ovat edelleen vakaassa kasvussa. Vaikka lieviä kysynnän taantumista ennakoivia merkkejä on näkyvissä, alan urakoitsijat odottavat liikevaihtonsa kasvavan ensi vuonna noin 9 prosenttia. Vuotuisen volyymin odotetaan kasvavan 6-7 prosenttia.

Jos ennuste toteutuu, kotimaan rakentamisen talotekniikkamarkkinoiden kokonaisarvo nousee ensi vuonna lähes 17 miljardiin markkaan, arvioidaan VTT Rakennustekniikan LVI-Keskusliiton toimeksiannosta tekemässä selvityksessä. Suhdannekyselyyn vastasi loka-marraskuussa 130 alan urakoitsijaa ja seitsemän tukkukauppaa.

Talotekniikan suhdanteet seurailevat yleensä pienellä viipeellä rakennusalan yleistä kehitystä. Alan kasvu on kuitenkin viime aikoina ollut perinteistä rakennustoimintaa nopeampaa, mm. siksi, että uusiin rakennuksiin asennetaan yhä enemmän automaattisia kiinteistötoimintoja ja huippuelektroniikkaa.

Kuluttajat vaativat laatua ja varustetasoa

Myös kuluttajien vaatimukset LVI-tekniikkaa kohtaan ovat kasvaneet, kun esimerkiksi sisäilman laatuun ja kylpyhuoneen varustetasoon kiinnitetään entistä enemmän huomiota.

Talotekniikka onkin alkanut kiinnostaa entistä enemmän myös perinteisiä rakennusliikkeitä, jotka ovat laajentaneet toimintaansa alalle myös ostamalla LVI-alan yrityksiä.

Toinen alan trendi on kasvava kiinnostus kunnossapidon palveluihin. -Enää ei riitä, että talo on kerran saatu valmiiksi, vaan rakennuksen käytön ja koko elinkaaren aikaiset asiat korostuvat, tutkimuspäällikkö Pekka Pajakkala VTT Rakennustekniikasta arvioi. Huolto- ja korjausmarkkinat kiinnostavat myös siksi, että ne ovat vähemmän suhdanneherkkiä kuin perinteinen rakentaminen.

Muun rakentamisen tavoin myös talotekniikan markkinat painottuvat kasvukeskuksiin. Ensi vuonna kasvua odotetaan varsinkin pääkaupunkiseudulta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja