Tällaista jälkeä syntyy, kun drone mätkähtää satasta ajavan auton tuulilasiin

Tungosta ilmatilassa: Drone ja helikopteri olivat lähellä joutua törmäyskurssille 1:06
Tungosta ilmatilassa: Helikopteri ja drone joutuivat törmäyskurssille.

Ihan tällaista näkyä et varmaankaan odottanut.

Virginian teknillisessä yliopistossa on hiljattain tutkittu, miten auton tuulilasi kestää siihen osuvan dronen. Kyseessä on yksi ensimmäisistä dronen ja auton törmäysvoimia käsittelevistä tutkimuksista, ja testi suoritettiin samassa laboratoriossa, jossa on jo pitkään autettu kehittämään turvallisempia autoja, kypäriä ja jopa leluja.

Jutun perästä löytyvällä lyhyellä, mutta sitäkin ytimekkäämmällä videolla noin kilon painoinen DJI Mavic 2 Pro -kopteri mätkähtää sadan kilometrin tuntinopeudella kiitävän auton tuulilasiin.

Seuraukset ovat siinä mielessä yllättäviä, että jälki ei ole läheskään niin pahaa kuin olisi voinut kuvitella. Satasen vauhdissa lennokin runko ja propellit kärsivät vaurioita, mutta tuulilasi säilyy ehjänä. Tuulilasi hajosi törmäyksen voimasta, kun testi tehtiin 110 kilometrin tuntinopeudella.

Taustalla oli vakuutusyhtiö State Farmin pyyntö lennättää dronea vilkkaiden liikenneväylien yläpuolella omia tutkimuksiaan varten, mutta USA:n ilmailuhallinto FAA ei suostunut antamaan lupaa ennen kuin yhtiöllä oli esittää luotettavaa tietoa törmäyksen mahdollisista seurauksista.

Katso Virginian teknillisen yliopiston video alta.

Tutkimuksesta kertoivat Suomessa aiemmin Tekniikka&Talous sekä Kauppalehti.

Lue myös:

    Uusimmat