Tällaista äänikikkailua ei ole autossa ennen kuultu – jopa suuntavilkun naksutus voi loksauttaa leukasi

Tässä autossa jopa suuntavilkun ääni voi saada leukasi loksahtamaan 4:16
Tässä autossa jopa suuntavilkun ääni voi hämmentää.

Yhdysvaltalainen sähköautovalmistaja Lucid tuo ensimmäiseen autoonsa äänentoistojärjestelmän, jota se pitää suorastaan mullistavana.

Suomessakin varattavissa oleva Lucid Air -sähköauto on maailman ensimmäinen ajoneuvo, jossa on Dolby Atmos -integraatio.

Atmos-äänentoistojärjestelmä tarjoaa erittäin kehittyneen tilaäänen, ja Lucidin mukaan myös parantaa liikenneturvallisuutta. Järjestelmä on nimittäin optimoitu suuntaamaan auton ilmoitukset, varoitukset ja muut hälyttämiseen tarkoitetut äänet suoraan kuljettajan korviin nokkelalla tavalla.

Esimerkiksi turvavyöstä tuleva ilmoitus kuuluu avoinna olevan vyön suunnasta. Lisäksi ajoneuvo auttaa kuljettajaa varoittamalla pimeistä kulmista juuri kuolleesta kulmasta kuuluvan äänen avulla. Jopa suuntavilkun naksutus on tehty kuulostamaan siltä kuin ääni tulisi suunnasta, johon vilkku osoittaa.

"Alan suurimpia ajattelutavan muutoksia 50 vuoteen"

Avainasemassa tilaäänikokemuksen luomiselle on tietysti kaiuttimien lukumäärä. Lucid Airin matkustamosta etu-, taka-, sivu- ja yläkaiuttimia löytyykin yhteensä peräti 21 kappaletta.

Dolbyn musiikkijohtaja Tim Pryde kertoo musiikkialan ihmisten suhtautuneen myönteisesti Dolby Atmosiin.

– Sitä on pidetty yhtenä alan suurimmista ajattelutavan muutoksista viimeisten 50 vuoden aikana, Pryde totesi Lucidin tiedotteessa.

Teknologia ollut käytössä vuodesta 2012

Maailman ensimmäinen Dolby Atmos -järjestelmä asennettiin Los Angelesissa sijaitsevaan El Capitan -elokuvateatteriin vuonna 2012.

Suomessa se otettiin ensi kertaa käyttöön Finnkino Tennispalatsissa Helsingissä kesällä 2016. Finnkinon mukaan se edustaa "elokuvateatterin äänentoistosuunnittelun aatelia" ja "ehdotonta edelläkävijyyttä".

– Ääni täyttää kirjaimellisesti koko salin ja ympäröi katsojan joka puolelta. Äänen saumaton kulku kaiuttimesta kaiuttimeen jaetun äänentoiston sijasta tekee äänentoistosta sekä realistisemman ja moniulotteisemman että herkemmän ja yksityiskohtaisemman, Finnkinon tekninen päällikkö Ari Saarinen kertoi tuolloisessa tiedotteessa.

Lähteet: Lucid Motors, Finnkino

Lue myös:

    Uusimmat